четвер, 25 жовтня 2018 18:39

Група "Першого грудня" презентувала книгу-кардіограму життя України
5

Фото: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ

Учасники ініціативної групи "Першого грудня" презентували книгу "Слово про свободу і відповідальність". До збірки, що побачила світ у видавництві "Дух і літера", увійшли програмні документи групи та ключові тексти її учасників за понад 7 років роботи.

У книзі на 423 сторінках опубліковані думки 17 авторів: В'ячеслава Брюховецького, Богдана Гаврилишина, Семена Глузмана, Володимира Горбуліна, кардинала Любомира Гузара, Івана Дзюби, Євгена Захарова, Йосипа Зісельса, Мирослава Мариновича, Володимира Панченка, Мирослава Поповича, Всеволода Речицького, Євгена Сверстюка, Вадима Скуратівського, Юрія Щербака, Ігоря Юхновського та Ярослава Яцківа.

- Цей збірник засвідчує, що ми відреагували на ключові події в країні. Книга є такою собі кардіограмою життя України. І добрий діагностик може встановити хвороби, зокрема духовні, - сказав віце-ректор Українського католицького університету, черговий головуючий групи Мирослав Маринович.

Ми завжди говорили про відповідальність усього суспільства. Але в критичні моменти увага, звичайно, переносилася на керівництво держави. У збірці ви побачите передмайданні звернення, зокрема перед Революцією гідності. Коли голос ініціативи звучав ледь не як голос Іонна Предтечі до Ірода — повернися на правильний шлях.

Ми також говорили про відповідальність кожного громадянина. Лише через внутрішню відповідальність можемо змінити країну. Якщо хочемо мати демократичний і відповідальний уряд, будьмо відповідальними на низах. Тоді звідти сигнали йтимуть на гору.

Якщо хочемо мати відповідальний уряд, будьмо відповідальними на низах

- Головне завдання, яке поставила група собі за мету, досі не виконане. Рівень свободи в Україні, її усвідомлення, що не досягнутий. Тому маємо продовжувати свою діяльність, - зауважив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Хоч група не брала на себе завдання, відповісти на всі запитання, але якщо подивитися у книгу, то ми з цим справились. І ці відповіді можуть бути орієнтирами: що і як робити, на що спиратися і на що сподіватися.

За свободу йде постійний бій і праця. Раджу всім перечитати ці статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автокефалія пришвидшить процес звільнення з-під диктату Москви

- Любомир Гузар казав: "Влада боїться свободи в серцях набагато більше, ніж голодного бунту. Голодного можна купити, а вільного тільки вбити", - нагадав керівник конгресу національних громад України Йосип Зісельс.

Зараз ми переходимо від свободи до відповідальності. Бо у вільної людини є відповідальність за перетворення світу навколо себе. Досі існує проблема брехні. І це наше право говорити правду суспільству і владі. Потрібно відновлювати духовні, релігійні формати життя. Колись комуністи докладали зусиль, щоб їх знищити.

А влада буде робити тільки під тиском з одного боку — суспільства, з іншого - наших західних союзників. Інакше вона не діє.

Влада буде робити тільки під тиском суспільства

Можливості майданів не треба перебільшувати. Вони не можуть побудувати щасливе і економічне розвинуте суспільство. Але вони здатні зупинити небажаний шлях розвитку. Далі справа еволюційна. І ми всі разом повинні сприяти цій еволюції.

- Існує духовна криза у суспільстві. І треба шукати шляхи виходу із неї, - сказав письменник, літературознавець Володимир Панченко.
Маємо працювати, щоб ця криза слабшала і зникнула. А це робота із людською свідомістю.

Інколи дискутуємо, чи є діяльність групи політичною? Чи обмежуємося лише моральною, філософською стороною. Навіть якщо свідомо абстрагуємося від політичних питань, все рівно на них об'єктивно наштовхуємося. Так. Ми не пов'язані з політичними партіями, структурами влади. І це дуже принципово.

Існує духовна криза, треба шукати шляхи виходу із неї

- За ці 7 років група "Першого грудня" стала не лише особливими явищем в історії суспільної думки і не лише в українському вимірі. Вона стала носієм справжньої політики у її найглибшому сенсі, - заявив голова секретаріату групи Іван Васюник.

Група народилася в унікальному форматі. Бо до неї увійшли всі видатні люди, які погодилися поступитися своєю славою і домовилися працювати разом, консенсусом. Це великий приклад для суспільства, України.

Книгу "Слово про свободу й відповідальність" можна придбати в українських книгарнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали проспект, що пропонують перейменувати на честь Любомира Гузара

Ініціативну групу "Першого грудня" створили 2011-го, на 20-ту річницю референдуму за незалежність України. До неї ввійшли чільні представники національної інтелігенції.

Зараз ви читаєте новину «Група "Першого грудня" презентувала книгу-кардіограму життя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути