четвер, 03 травня 2018 13:20

Група "Першого грудня": Автокефалія пришвидшить процес звільнення з-під диктату Москви

Група "Першого грудня": Автокефалія пришвидшить процес звільнення з-під  диктату Москви
Ініціативна група "Першого грудня" звертається до громадянського суспільства із закликом підтримати створення Української помісної православної церкви. "Настав час не тільки мріяти, а й діяти. Історія і правда на нашому боці"

Автокефалія Православної церкви України необхідна, щоб звільнитися від церковного диктату Москви.

Так вважають учасники Ініціативної групи "Першого грудня". Вони скерували відповідного листа Вселенському патріархові Варфоломію.

"Ініціативна група "Першого грудня", яка утворена 2011 року і складається з людей різних релігійних переконань і традицій, підтримує звернення президента України та постанову Верховної Ради з проханням до Вселенського патріарха Варфоломія надати томос про автокефалію Православної церкви в Україні", - йдеться у заяві.

Група "Першого грудня" розглядає це питання як "чинник духовної безпеки та національно-державної перспективи України", - і запевняє, що автокефалія пришвидшить процес звільнення українського православ'я з-під церковного диктату Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ініціативна група "Першого грудня" закликає не "промайданити" Україну

Російська Православна церква перетворилась на партнера спецслужб Росії, яка веде війну проти України, анексувала Крим та підтримує безперервні дії російсько-терористичних збройних формувань на Донбасі, - наголошують українські інтелектуали.

"Склалася парадоксальна ситуація: на території України діє церковна структура, фактично підпорядкована РПЦ, а дві українські православні церкви (УПЦ КП та УАПЦ) вважаються "неканонічними", такими, які нібито не мають права бути самостійними, обирати патріарха і на рівних спілкуватися із сестринськими Церквами незалежних країн", - пояснюють учасники Групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Православна церква в Україні має бути автокефальною

Ініціативна група "Перше грудня" вважає цю ситуацію цілковито неприйнятною і сподівається на якнайскоріше надання Православній церкві в Україні автокефалії.

Група звертається до громадянського суспільства із закликом підтримати зусилля Української держави і діячів УПЦ КП та УАПЦ щодо створення Української помісної православної церкви.

"Настав час не тільки мріяти, а й діяти. Історія і правда на нашому боці", - йдеться у заяві.

Група "Першого грудня" була створена у 20-ту річницю референдуму і має на меті поширювати моральні цінності та сприяти встановлення в країні нових правил. Сьогодні до неї належать: В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Зараз ви читаєте новину «Група "Першого грудня": Автокефалія пришвидшить процес звільнення з-під диктату Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути