Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 23:53

Гроші у валізах чиновникам великий бізнес вже не носить - економіст

Гроші у валізах чиновникам великий бізнес вже не носить - економіст
"Гроші ж не у валізах носять, це відбувається на "продвинутому" рівні" - економіст про владу і великий бізнес. Фото: відкриті джерела

Уряду простіше працювати з олігархами, ніж підтримувати малий і середній бізнес. Про це Gazeta.ua сказав економіст Олексій Кущ.

"Влада і бізнес в Україні тісно переплелися між собою. Взаємозв'язки між чиновниками і великим бізнесом формуються не один рік. Цю систему вже неможливо змінити за допомогою тактичних кроків, потрібне перезавантаження.

Олігархічна модель економіки не дає розвивати приватну підприємницьку ініціативу. Від цього масова трудова міграція. За кордоном не тільки платять більшу зарплату, українці не можуть реалізуватися в своїй країні. Ключові сегменти економіки перерозподілені між десятьма фінансово-промисловими групами. Державні кошти фактично конвертуються у прибутки олігархів, не дають імпульсу економічному зростанню.

Держава мала б давно перейти на стимулювання виключно малого і середнього бізнесу. За "відкритим вікном" на прозорих умовах. Компенсувати відсоткову ставку за кредитами, які малий і середній бізнес залучає для розвитку виробництва. Наприклад, якщо беруть кредит не більше 1 мільйона гривень, то держава компенсує 50 відсотків із процентної ставки, яка сплачується банку. Тоді бізнес фактично платив би 10-12 відсотків річних.

Влада цього не робить, бо в такій системі не бачить свого приватного інтересу. Бо сотні тисяч підприємців отримають компенсацію процентної ставки і не понесуть відкати чиновникам. А бігати за кожним малим підприємцем для чиновника незручно. Йому вигідніше працювати із великим бізнесом, бо легше приховати тіньові корупційні оборудки.

Великий бізнес сам запропонує схеми, як заохотити посадовця. Гроші ж не у валізах носять, це відбувається на "продвинутому" рівні - на офшорних рахунках. Якщо чиновник бачить бюджет програми на мільярд гривень і з неї йому не перепаде якась копійчина, він ніколи не поставить свій підпис.

Держава витискує останні соки з економіки у вигляді податків. І направляє ці крихти на галузі, які можуть існувати без підтримки", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфісковані мільйони Януковича віддадуть другу Порошенка - ЗМІ

Найбільші виробники курятини знову отримають левову частку дотацій із державного бюджету. Відповідний проект постанови розробив Кабмін.

В програму додали 2 нові форми державної підтримки, які можуть знову дозволити агрохолдингам отримати левову частку дотацій із державного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Гроші у валізах чиновникам великий бізнес вже не носить - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути