четвер, 23 червня 2011 12:48

Громадянам України піднесли Конституцію "на тарілочці" - експерт

Громадянам України піднесли Конституцію "на тарілочці" - експерт

Конституція 1996 року виконує роль фактора-стабілізатора у становленні і розвитку незалежної української держави, вважає один з авторів тексту Основного закону, професор Києво-Могилянської академії Віктор Мусіяка.

"Зрештою, Конституція у редакції 1996 року, тобто у первозданній редакції, потім протягом 15-ти років, у ці непрості часи, виконувала роль стабілізуючого фактору", - заявив Мусіяка.

При цьому він вважає, що у політичної еліти "гідної, належної поваги до Конституції, її безумовного виконання тими, хто приходить до влади, не було і, на жаль, немає".

"Тобто, рівень цивілізованості нашої еліти значно відстає від рівня тих завдань, які, власне, визначила своїм змістом Конституція для влади і держави. І ця розбіжність між рівнем політичної, правової свідомості еліти і цим документом, його глибинним змістом є дуже сильним подразником у всіх процесах, які відбуваються в нашій державі", - вважає Мусіяка.

Він зазначив, що в той же час громадянам Україні "піднесли" як незалежність держави в цілому, так і прийняття Конституції, оскільки глобальних процесів, які привели б до цього, у суспільстві не відбувалося. За його словами, "за великим рахунком, це все відбувалося у верхах".

Після прийняття Конституції "влада не дуже-то піклувалася про те, щоб глибоко ознайомити громадян з її змістом, особливо тією частиною, яка стосується прав і свобод людини", констатував експерт.

"І тут грає роль не тільки невідповідність рівня правової і політичної свідомості нової еліти завданням, поставленим Конституцією, а й розуміння елітою того, що якщо суспільство буде досить глибоко ознайомлене із змістом і суттю цього документа, то є велика ймовірність, що воно почне відповідним чином реагувати на дії влади", -. зазначив Мусіяка.

"Ось на цьому тлі ми і зустрічаємо п'ятнадцяту річницю нашого Основного закону", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Громадянам України піднесли Конституцію "на тарілочці" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути