пʼятниця, 04 жовтня 2019 12:12

ГПУ перегляне справи щодо компанії, у якій працював син Байдена

ГПУ перегляне справи щодо компанії, у якій працював син Байдена
Провадження переглянуть у межах загальної перевірки роботи попередньої команди ГПУ. ФОТО: "РБК-Україна"

Генеральна прокуратура перегляне близько 15 проваджень щодо українського газовидобувної компанії "Бурісма", у якій працював син екс-віце-президента США Хантер Байден.

Про це генпрокурор Руслан Рябошапка заявив на брифінгу.

Провадження переглянуть у межах загальної перевірки роботи попередньої команди ГПУ.

"Зараз ми проводимо аудит тих проваджень, які здійснювалися раніше Генеральною прокуратурою. У тій сфері, про яку ви говорите, де можуть бути причетними і можуть бути фігурантами Злочевський (екс-міністр екології Микола Злочевський. - Gazeta.ua), Курченко (український бізнесмен Сергій Курченко. - Gazeta.ua) та інші люди або компанії - таких виробництв півтора десятка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шокін пояснив зупинку розслідування проти компанії, де працював син Байдена

Ми зараз переглядаємо всі провадження, які були закриті або роздроблені, або розслідувалися раніше, для того, щоб ухвалити рішення в тих випадках, де були прийняті незаконні процесуальні рішення, переглянути їх", — відповів Рябошапка на запитання щодо притягнення до відповідальності фігурантів справи "Бурісма".

Хантер Байден 2013-го увійшов до ради директорів компанії "Бурісма", яка належить екс-міністру екології Миколі Злочевському. Тобто його ж міністерство видавало дозволи на розробку родовищ його ж компанії.

Генеральна прокуратура у 2014-2015-х відкрила 2 провадження щодо діяльності Міністерства екології та природних ресурсів. Ідеться про видачу спеціальних дозволів на користування надрами та закупівлю коштом держбюджету послуг із дистанційного зондування землі.

Генпрокурор 2015-2016-х Віктор Шокін зупинив розслідування щодо газовидобувної компанії "Бурісма". Як повідомив він особистому адвокату Дольда Трампа, Рудольфу Джуліані, зробив це через тиск із боку Штатів. Зокрема, він нібито намагався продовжити розслідування, але посол США в Україні 2013-2016-х Джеффрі Паєтт (який працював під час президентства Барака Обами та віце-президентства Джо Байдена) сказав, що розслідування треба провести в "білих рукавичках". Що, за словами Шокіна, означало "нічого не треба робити".

25 липня президент США Дональд Трамп говорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським. Після розмови американський розвідник поскаржився, що Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування проти політичного опонента — колишнього віце-президента Джо Байдена.

26 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови від 25 липня між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.

Оприлюднення стенограми призвело до того, що Палата представників США розпочала розслідування. Тим самим запустила формальну процедуру імпічменту Трампа.

Зараз ви читаєте новину «ГПУ перегляне справи щодо компанії, у якій працював син Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути