середа, 25 вересня 2019 17:22

Білий дім оприлюднив розмову Трампа та Зеленського: що в ній

Білий дім оприлюднив розмову Трампа та Зеленського: що в ній
ФОТО: Reuters

Білий дім оприлюднив стенограму розмови президента США Дональда Трампа та президента України Володимира Зеленського.

Стенограма складається з 5 сторінок тексту.

На першій сторінці маленькими літерами вказано, що стенограма не є дослівним шифруванням. Текст записаний з приміток і спогадів з ситуаційної кімнати. Тому "низка факторів", поганий зв'язок, акцент чи інтерпретація, може вплинути на сказане.

На початку розмови Трамп вітає Зеленського з перемогою "Слуги народу" на парламентських виборах — "це фантастичне досягнення. Вітання!". Зеленський називає це великою перемогою й каже, що дечому навчився з виборів США.

"Ми привели багато й багато нових людей. Не старих політиків, не типових політиків, бо ми хотіли отримати новий формат і новий тип парламенту. Ви були для нас хорошим вчителем у цьому", — сказав Зеленський Трампу.

"Дуже приємно це чути. Можу сказати, що ми багато робимо для України", — відповів Трамп. Він зауважив, що США роблять для України більше, ніж країни Європи. Зокрема більше, ніж канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Далі Зеленський згадує зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном і зауважує — казав йому, що Європа не робить достатньо для санкцій.

Також дякує США за оборонну підтримку. Після чого Трамп заводить розмову про сина свого потенційного конкурента на виборах 2020 у США — Джо Байдена. І просить ніби звернути увагу на його справу в Україні.

"Я чув, що у вас був дуже хороший прокурор (імовірно, Віктор Шокін, 2015-2016 роки — Gazeta.ua), і його прибрали, це дуже несправедливо. Багато людей говорять про те, як вони прибрали дуже хорошого прокурора, і як до цього були залучені деякі дуже погані люди (...) зараз багато говорять про сина Байдена. Про те, що Байден зупинив переслідування, і багато людей хочуть знати про це більше. Тож усе, що ви і генпрокурор можете зробити, було б дуже добре. Байден хвалився тим, що зупинив це переслідування, тож якщо ви могли б розібратися з цим...Як на мене, це звучить жахливо", — сказав Трамп.

На що Зеленський каже, що наступний генпрокурор (тобто після звільнення Юрія Луценка) буде 100%-во "його людина", і "він чи вона гляне на ситуацію".

"Я хочу сказати вам про прокурора.. Перш за все, я розумію і я обізнаний з ситуацією. Відколи ми отримали абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, мій кандидат, який буде затверджений парламентом, почне роботу у вересні".

Зеленський розповідає Трампу про наявність кількох друзів у Нью-Йорку, наголошує на енергетичній незалежності Україні та висловлює сподівання на майбутню зустріч, щоб, зокрема подякувати Трампу за допомогу.

Закінчує розмову Трамп ще раз вітаючи Зеленського з проробленою роботою, за якою "увесь світ спостерігав".

До чого тут син Байдена: на думку Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані, демократ Байден (тобто конкурент Трампа) у 2015 домігся звільнення тогочасного прокурора Віктора Шокіна через розслідування щодо зловживань у газовидобувній компанії Burisma. У цій компанії працював його син — Хантер. На початку вересня американська газета The Washington Post повідомила, що Трамп нібито вимагав продовжити розслідування щодо Burisma.

Минулого тижня стало відомо про розслідування за скаргою неназваного держслужбовця проти Дональда Трампа. Трамп нібито вимагав від українського колеги розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах Джо Байдена або ж його сина Хантера.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування в комітетах нижньої палати Конгресу.

Зараз ви читаєте новину «Білий дім оприлюднив розмову Трампа та Зеленського: що в ній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути