Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2020 12:28

Голова Держспоживслужби Владислава Магалецька – кілька кроків до посади та "нові" обличчя в команді
5

  Владислава Магалецька (Рутицька)
Владислава Магалецька (Рутицька)

4 листопада 2020 року Кабінет міністрів призначив головою Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держспоживслужба) Владиславу Магалецьку. У Мінекономіки чутки про її призначення ходили давно. Кандидатуру Магалецької запропонував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Журналісти видання Delo.ua вирішили розібратися, хто така Владислава Магалецька, котра очолила Держспоживслужбу - структуру, яка в умовах пандемії коронавірусу та падіння економіки є однією з ключових у державі.

Владислава Магалецька (Рутицька) - публічна особа, яку часто цитують у ЗМІ. Спираючись на джерела в міністерстві, а також проаналізувавши подану 9 жовтня Магалецькою як претендентом на посаду декларацію, Delo.ua заявляє, що отримали інформацію, якої немає в ЗМІ, але яка, на їхню думку, заслуговує на особливу увагу.

Так, серйозно про Владиславу Магалецьку, на той час Рутицьку, почали говорити 2010 року, після того, як вона стала заступником генерального директора в "Мрія Агрохолдинг" тернопільського бізнесмена Івана Гути, де пропрацювала в цілому 4 роки аж до оголошення компанією технічного дефолту в 2014 році. Нагадаємо, проблеми в "Мрія Агрохолдинг" були пов'язані з залученням грошових коштів іноземних кредиторів в загальній сумі понад один мільярд доларів США, з їх подальшим неповерненням, у зв'язку з чим проти власників і ТОП менеджерів "Мрії" були порушені кримінальні справи, а деяких фігурантів подали в розшук в Інтерпол.

Але це не завадило пані Рутицькій, у розпал міжнародного скандалу, пов'язаного зі спробою банкрутства "Мрії" та претензіями з боку міжнародних кредиторів, посісти пост заступника міністра аграрної політики і продовольства України з питань європейської інтеграції в команді "свободівця" Ігоря Швайки.

Багато хто був здивований вибором міністра Ігоря Швайки, адже людина, яка входила до складу керівництва скандальної компанії "Мрія", яка, м'якого кажучи, негарно вчинила з міжнародними кредиторами, очолила євроінтеграційний напрям в одному з ключових міністерств держави.

Усього на посаду "євро-заступника" було подано 19 заяв від претендентів, але Ігор Швайка наполягав на кандидатурі Рутицької та відмовився навіть розглядати програми інших претендентів, повідомивши, що "його кандидата там немає".

Формально пані Рутицька залишила "Мрію" ще навесні 2014 року, проте продовжувала коментувати в пресі питання, пов'язані з бізнесом агрохолдингу. У самій же "Мрії" повідомляли, що Владислава Рутицька "працює зі співзасновниками компанії по інших проектах".

Фактично, Іван Гута зміг вигідно розмістити свою "акцію" на прізвище "Рутицька" в міністерстві АПК. Можливостей впровадити свою людину в сільськогосподарське відомство у Івана Гути вистачало. Хоча офіційно він не пов'язаний зі "Свободою", представником якої був Ігор Швайка, але, як повідомляє Delo.ua з посиланням на джерела, тривалий час був одним із спонсорів даної партії.

Наприклад, проведеними податківцями обшуками в офісах "Мрії" більше за всіх обурювався депутат від "Свободи" Михайло Головко, громадська приймальня якого знаходилася в одному з приміщень компанії.

Владиславі Рутицькій вдалося попрацювати і за наступного міністра - Олексія Павленка. За інформацією з близького оточення міністра, першу половину дня пані Рутицька приділяла увагу своїй зовнішності, зокрема кожного ранку в її кабінеті з нею працював особистий перукар і стиліст, повідомляє Delo.ua. Про професійні досягнення Рутицької на посаді історія замовчує.

Наступний етап кар'єри Владислави Рутицької пов'язаний з американським бізнесменом українського походження Майклом Блейзером.

  Майкл Блейзер
Майкл Блейзер

Так, з 2016 року Рутицька займає посади в структурах Блейзера, будучи віцепрезидентом у компаніях SigmaBleyzer і AgroGeneration. Не заглиблюватимемося в деталі професійної діяльності пані Рутицької в структурах Майкла Блейзера, скажемо лише, що в Блейзера є свої інтереси в аграрному секторі України.

Із жовтня 2013 року Майкл Блейзер є головою ради директорів компанії AgroGeneration, одного з учасників аграрного ринку країни.

Згідно з інформацією джерел Delo.ua з Офісу президента, Майкл Блейзер зумів пролобіювати через виконавчого директора Фонду Блейзера і радника президента Олега Устенка кандидатуру Рутицької на посаду голови Держспоживслужби. При цьому сама Владислава Рутицька була настільки впевнена в тому, що зайде на посаду, що почала буквально погрожувати звільненням співробітникам Держспоживслужби ще до призначення, напевно вважаючи що її компетенції вистачить управляти цією структурою самотужки.

Таким чином, Владислава Рутицька (після заміжжя Магалецька) стала "золотою акцією" для Майкла Блейзера, відкривши йому доступ до контролю за українським виробником харчових продуктів та іншими "цікавими" напрямками.

Також Delo.ua звертає увагу на деякі деталі поданої 9 жовтня цього року пані Магалецькою декларації як кандидата на посаду.

Зокрема, увагу видання Delo.ua привернули кілька автомобілів преміум класу: Porsche Cayman та Infiniti QХ60, вказані в декларації за ціною, значно нижчою ринкової.

  Porsche Cayman 2016 роки випуску, придбаний 19.06.2019 року. Ціна згідно з декларацією 556 484 грн. На сайті AUTO.RIA ціна такого автомобіля коливається в середньому від 000 до 000
Porsche Cayman 2016 роки випуску, придбаний 19.06.2019 року. Ціна згідно з декларацією 556 484 грн. На сайті AUTO.RIA ціна такого автомобіля коливається в середньому від 000 до 000
  Infiniti QX60 2017 роки випуску, придбаний 18.11.2019 року. Ціна згідно з декларацією 228 443 грн. На сайті AUTO.RIA ціна такого автомобіля коливається в середньому від 000 до 000
Infiniti QX60 2017 роки випуску, придбаний 18.11.2019 року. Ціна згідно з декларацією 228 443 грн. На сайті AUTO.RIA ціна такого автомобіля коливається в середньому від 000 до 000

6 листопада 2020 року міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко представив колективу Держспоживслужби нову голову Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Владиславу Магалецьку (Рутицьку).

З приходом нового керівника служби всі перебувають в очікуванні кадрових перестановок. Видання Delo.ua зацікавила кандидатура на посаду голови Держспоживслужби в Одеській області. Лобіює це призначення, за їхніми даними, безпосередньо міністр Петрашко.

Претенденткою на посаду є Жуковська Ольга Борисівна. Про неї мало що відомо як про Жуковську. А якщо поглянути на Ольгу Борисівну до зміни прізвища Демчук на Жуковську, то можна дізнатися деякі цікаві факти з її трудової біографії.

18 травня 2012 року тоді ще Ольга Демчук була призначена керівником (прим. - до реформування) інспекції сільського господарства в Одеській області. За свідченнями співробітників, що працювали з Демчук, з її приходом з кадровою політикою почався повний хаос і відсутність професіоналізму.

7 серпня 2013 року співробітниками УБОЗ Одеської області спільно з прокуратурою Одеської області були проведені обшуки в службовій машині, офісі та квартирі керівника Державної сільськогосподарської інспекції в Одеській області Ольги Демчук.

В результаті обшуків були вилучені грошові кошти загальною сумою близько 1,7 млн гривень (157 тис. грн в автомобілі та 1,49 млн грн у квартирі) за курсу долара на той момент 8 грн. Походження яких обшукувана пояснити не змогла, у зв'язку з чим правоохоронці класифікували грошові кошти як незаконно отриману вигоду.

Демчук була звільнена за статтею 14 серпня 2014 року. Відновилася через суд, і відразу ж була звільнена за тією ж статтею.

 

Але це було з Ольгою Борисівною Демчук, а Ольга Борисівна Жуковська абсолютно інша. З дуже скромною декларацією, але великою любов'ю, як і Демчук, до розкоші та гламуру. Та й щодо Демчук дуже ретельно підчищений інтернет, пише Delo.ua. А Жуковська ще не наслідила.

Зараз ви читаєте новину «Голова Держспоживслужби Владислава Магалецька – кілька кроків до посади та "нові" обличчя в команді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути