середа, 27 липня 2022 13:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Генпрокурором став Андрій Костін: що про нього відомо
3

Верховна Рада призначила 49-річного Андрія Костіна на посаду генпрокурора.

Рішення парламент ухвалив на засіданні у середу, 27 липня, повідомляє Gazeta.ua.

За відповідне рішення проголосувало 299 народних депутатів України.

Андрій Костін – народний депутат Верховної ради IX скликання від партії "Слуга народу"
Фото: t.me/beb_ukr
Андрій Костін – народний депутат Верховної ради IX скликання від партії "Слуга народу"
Андрій Костін – народний депутат Верховної ради IX скликання від партії "Слуга народу"

Кандидатуру Костіна вніс президент Володимир Зеленський.

Андрій Костін родом з Одеси. Народний депутат Верховної Ради IX скликання від партії "Слуга народу".

1995 року він закінчив Юридичний інститут Одеського державного університету з відзнакою. Того ж року отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю і став членом Одеської обласної колегії адвокатів.

З 14 січня 2020-го – голова комітету ВР з питань правової політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вніс кандидатуру на посаду генпрокурора

Костін пройшов до Ради за списком партії Зеленського під 108-м номером. До цього очолював адвокатську фірму "Право". У виборчий список СН потрапив за рекомендацією глави Офіса президента Андрія Єрмака.

Після призначення Ірини Венедіктової генпрокурором очолив парламентський комітет з правової політики й відповідав у Зеленського за судову реформу.

З травня 2020 року Костін був членом української делегації в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, а в листопаді 2021-го очолив її.

У квітні 2022 року увійшов до складу української делегації для участі у переговорах з Росією щодо підготування й погодження проєкту договору про гарантії безпеки України.

Брав участь у конкурсі на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але вибув через невідповідність критеріям доброчесності.

Андрія Костіна висували на крісло керівника САП. Але комісія з відбору відкинула його кандидатуру як політично залежну, розповів напередодні нардеп від "Голосу" Ярослав Юрчишин.

"Щодо генпрокурора немає вимоги політичної нейтральності. Реально це шило на мило. Уточнюю для тих хто сприйняв це як образу персони. Тут ідеться про члена політичної команди, бо в європейській і світовій традиції генпрокурор має бути нейтральним. Голоси зібрати реально. Бо ж свій, слугонародний. І людина Єрмака, ще один солдат президента", – повідомив він.

17 липня президент Володимир Зеленський відсторонив Ірину Венедіктову від посади генпрокурора і поклав виконання обов'язків генерального прокурора на її заступника Олексія Симоненка. 19 липня парламент звільнив Венедіктову.

На місце Венедіктової розглядалися Олексій Симоненко, який зараз виконує обов'язки генпрокурора, або народний депутат Андрій Костін. Венедіктову можуть призначити послом України в Швейцарії.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокурором став Андрій Костін: що про нього відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути