вівторок, 27 липня 2021 10:24

Функції мера Києва і голови КМДА потрібно розділити - експерти

Поєднання в одній особі виконання функцій місцевого самоврядування та виконавчої влади Києва гальмує розвиток столиці і створює величезні проблеми для мешканців міста. Щоб змінити ситуацію необхідно розділити посади міського голови і голови Київської міськдержадміністрації і провести системне перезавантаження виконавчої влади.

  Експерти: "Поділ посад мера Києва і голови КМДА - єдиний шлях виходу з управлінського глухого кута"
Експерти: "Поділ посад мера Києва і голови КМДА - єдиний шлях виходу з управлінського глухого кута"

Про це йшлося під час круглого столу "Управління Києвом: як знайти баланс між господарською діяльністю КМДА і політикою", проведеного за ініціативою депутата Київради від "Слуги народу", голови міжфракційного об'єднання "Успішний Київ", голови постійної комісії Київради з питань промисловості, підприємництва та міського благоустрою Владислава Трубіцина.

Відкриваючи круглий стіл, Владислав Трубіцин зазначив, що його досвід роботи в Київраді каже про те, що зараз "Київ знаходиться в системномній управлінській кризі". "На мою думку, система виконавчої влади Києва на сьогоднішній день занадто політизована. Господарський порядок денний стоїть на другому місці, на першому місці – порядок денний політичний. Страждає місто, страждають люди", - зазначив Трубіцин.

  Експерти: "Поділ посад мера Києва і голови КМДА - єдиний шлях виходу з управлінського глухого кута"
Експерти: "Поділ посад мера Києва і голови КМДА - єдиний шлях виходу з управлінського глухого кута"

За його словами, посада голови КМДА та посада мера міста - це єдине ціле. При цьому, додав Трубіцин, мер - це виборна посада, він як і депутати мандат якому дали виборці для представлення їх інтересів. І виборна влада повинна контролювати виконавчу.

"Але на сьогоднішній день ми бачимо, що і виборна влада і виконавча в особі однієї людини - мера міста та голови КМДА і це велика проблема для міста, тому що страждає система міського господарства. Всі займаються політикою, ніхто не займається господарським порядком денним", - зазначив Трубіцин.

У свою чергу політичний експерт Володимир Цибулько зазначив, що перша проблема Києва - це нерозділення функцій столиці та місцевої громади. "Оскільки частина витрат столичної громади припадає на реалізацію Києвом функцій столиці. Розмиті межі між функцією столиці і самоуправлінською громадою приносять ситуацію подвійності, невизначеності, що формує лобістський потенціал", - зазначив експерт.

  Експерти: "Поділ посад мера Києва і голови КМДА - єдиний шлях виходу з управлінського глухого кута"
Експерти: "Поділ посад мера Києва і голови КМДА - єдиний шлях виходу з управлінського глухого кута"

"Коли ми говоримо про суміщення функцій міського голови та префекта ми маємо домінуючу ситуацію, коли один з бізнес-сегментів викручує руки всьому місту, і громаді. Зокрема, диспропорція в політичній вазі забудовників в Києві призводить до того, що сегмент культури, соціалка або навіть ЖКГ починають провисати ", - зазначив експерт, додавши, що єдиний раціональний вихід з цього глухого кута - ця зміна політичної системи в Києві.

Політичний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко зі свого боку підкреслив, що Київ на сьогоднішній день є єдиним містом в Україні, де місцевого самоврядування немає як такого.

"Мер – фігура політична, але чи визначає місто політику? Внутрішню - можливо, але крім політики потрібно ще чимось займатися. Чи є депутати міської ради представниками місцевого самоврядування? Жодним чином, бо їм не підкоряється КМДА", - заявив Гаврилечко.

За його словами, мер, який поєднує в собі дві посади - політична фігура і представника президента "де-факто займається самим собою і все що він робить до громади міста не має ні найменшого відношення, тому що є така можливість, надана чинним законом про столицю . "Питання в структурній кризі, структурній проблемі. Це не питання особистості".

"Без зміни організаційної структури влади в Києві нічого не зміниться. Повноваження мера повинні бути виписані під його функціонал, а глава адміністрації повинен займатися функціями столиці, як представництво держави, - зазначив Гаврилечко.

У той же час політолог Яніна Соколовська зазначила, що сьогодні не можна не побачити, що господарське життя Києва занепадає, в той час як "політичне життя вирує".

"Перше і найважливіше - має бути ініціатива про обов'язковий розподіл функцій мера і міського голови як голови державної адміністрації. Тобто адміністрація і обрані функції повинні бути розділені", - вважає Соколовська.

На завершення круглого столу Трубіцин заявив: "Для того, щоб кияни жили комфортно, зі стін КМДА повинна піти політика, вона повинна залишитися у тих, хто займається політикою. Якщо ми в Києві зможемо показати ефективність і міського самоврядування, і виконавчої влади, то інші міста зможуть брати з нас приклад ".

Зараз ви читаєте новину «Функції мера Києва і голови КМДА потрібно розділити - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути