середа, 19 грудня 2012 21:42

Формат виборів мера Києва та повноваження наступного голови ще незрозумілі - Бригинець

Формат виборів мера Києва та повноваження наступного голови ще незрозумілі - Бригинець
Олександр Бригинець. Фото: ukr.lb.ua

Вибори мера Києва таки відбудуться, але поки залишається під питанням формат цих виборів і повноваження наступного голови столиці.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Батьківщини", колишній депутат Київради Олександр Бригинець.

"Вибори мера, думаю, будуть обов'язково, але є кілька форматів, в яких вони можуть пройти, - зауважив нардеп. - Перший варіант, найзручніший для влади, який вона і планує зробити — це у Київського міського голови не буде повноважень керувати адмінстрацією, та й виборів мера не буде. Таким чином це буде суцільно політична фігура. Це буде потужний впливовий громадський діяч, але він не буде контролювати виконавчу владу і не буде контролювати Київраду".

Бригинець додав: "Вони (влада) можуть це провести, тому що це не вплине суттєво на розклад сил, на дерибан Києва, на господарювання. Тобто, в Києві з'явиться така собі "англійська королева", яка буде присутня, але не буде впливати".

Другий варіант, за словами політика, це коли будуть одночасні вибори і київського міського голови, і Київради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада піде на будь-які кроки, аби вибори мера Києва не відбулися - Кличко

"Це найбільш імовірний варіант. Тому що він дає можливість реально обрати фігуру, яка буде впливати на ситуацію, але не повністю. Тому що, на жаль, при нинішньому розкладі Київрада лише опосередковано через бюджети, через певні проекти рішень впливає на виконавчі органи. Це другий спосіб і тут потрібен більш гнучкий політик. Але це буде все ж політик, який буде використовувати політичні методи тиску на виконавчий орган", - підкреслив він.

І є ще один варіант розвитку подій, підкреслив Бригинець: "Третій варіант передбачає, і ми вже зареєстрували відповідний законопроект, що головою КМДА може бути обрано лише особа, яка виграла вибори київського міського голови. Тобто, це повернення до старої норми. Якщо буде прийнято рішення про, грубо кажучи, об'єднання посад і вибори нової Київради і вибори київського міського голови, тоді?, безумовно, на цю посаду може конкурувати дуже серйозна і дуже потужна фігура і ця фігура буде за статусом не менше за прем'єр-міністра. Бо прем'єр має значно більше територіальних повноважень, але значно менше по глибині цих повноважень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попов блефує. Якби він розкрив рота без погодження з президентом, його б давно звільнили - "бютівка"

Нардеп підкреслив, що якщо розглядати кандидатів від опозиції на мери Києва, то у всіх цих трьох варіантах це мають бути абсолютно різні люди, "тому що вони будуть зовсім інші за статусом, функціями та можливостями".

Зараз ви читаєте новину «Формат виборів мера Києва та повноваження наступного голови ще незрозумілі - Бригинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути