Ексклюзиви
неділя, 17 лютого 2013 06:38

Фесенко розповів, як "Свободу" та Компартію поєднала смертна кара

Фесенко розповів, як "Свободу" та Компартію поєднала смертна кара
Фото: file.liga.net

Просування ідеї запровадження смертної кари ніяк не вплине на рейтинг ВО "Свобода".

Таку думку кореспонденту Gazeta.ua висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Ця ідея є у них в проекті Конституції. З цією ідеєю така парадоксальна і одночасно закономірна річ. Адже позиція "Свободи" співпадає з позицією Комуністичної партії України. Дуже часто позиції радикально лівих і радикально правих збігаються в питаннях економічної політики, в деяких питаннях соціальної політики. Цю закономірність спостерігають навіть в Європі", - зауважив Фесенко.

За словами політолога, "свободівці" можуть реалізувати цю ідею, якщо прийдуть до влади. Наразі вони вважають, що вводити смертну кару зарано у зв'язку з сучасною системою правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок хоче смертної кари

Експерт нагадав, що троє депутатів з Комуністичної партії зареєстрували у Верховній Раді проект закону про введення в Україні смертної кари.

"Свобода" та комуністи разом виступають проти багатьох ліберальних ідей. В цьому випадку і за введення смертної кари. Я б сказав, що це войовничий антилібералізм. Відображення їхнього радикалізму і одночасно консерватизму", - уточнив Фесенко.

Він підкреслив, що просування цієї ідеї ніяк не вплине на рейтинги "Свободи".

"У нас голосують, як правило, не через те, що просто якась партія висуває якусь конкретну ідею. Голосують за образ партії або за популярного партійного лідера. Людина виходить з того, коли голосує, яка партія підходить ближче за світоглядом", - зазначив політолог.

На його думку, українці із Заходу України будуть голосувати за "Свободу" незалежно від того, чи підтримують смертну кару.

"Так само людина, яка живе у Донецьку чи Луганську і вважає, що за радянських часів жити було легше і краще, буде голосувати за комуністів, навіть не знаючи, підтримують вони ідею смертної кари чи ні", - підкреслив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністи піаряться на темі смертної кари - політолог

Експерт нагадав, що декілька років тому ідею смертної кари підтримував Юрій Луценко. Однак це ніяк не вплинуло на його рейтинг.

"Абсолютно точно можна сказати, що ця ідея висувається, щоб привернути увагу людей, які зараз не задоволені злочинністю, тим як працює міліція, збільшенням кількості важких злочинів. Вони хочуть завоювати прихильність саме цих людей", - пояснив політолог.

Водночас Фесенко зазначив, що позиція "Свободи" відрізняється від думки "УДАРу" чи "Батьківщини".

"Думаю, що повернення смертної кари навряд чи відбудеться. Не думаю, що ця ідея буде активно просуватися. Прийняти такий закон неможливо, бо на порядку денному є важливіші питання. Треба розуміти, що ця ідея висувається суто з популістичних міркувань. Це гра на те, щоб привернути на себе увагу частини виборців", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Фесенко розповів, як "Свободу" та Компартію поєднала смертна кара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути