вівторок, 03 липня 2012 12:05

Фаріон: "Не існує терміну "регіональні мови"

Фаріон: "Не існує терміну "регіональні мови"
Ірина Фаріон каже, що законопроект Колесніченка-Ківалова - це квазіписанина. Фото: portal.lviv.ua

У голови фракції ВО "Свобода" у Львівській обласній раді Ірини Фаріон законопроект Ківалова-Колесніченка викликає подив і насмішку.

Про це вона розповіла під час програми "Свобода слова".

За її словами, не існує такого терміну "регіональні мови", що його пропонують у проекті автори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко: Яворівський "бреше як собака"

"Термінологічний апарат цього документу викликає щонайменше подив, і навіть не усмішку, а просто насмішку. Найсмішнішим є формулювання "регіональні мови". У жодному посібнику із соціолінгвістики ви не натрапите на такий термін. Я розумію, що його писали представники Партії регіонів, які світ бачать винятково у регіональних кольорах, але не існує поняття "регіональної мови". Мова існує державна, офіційна, національна, мова титульної нації і рідна мова. Саме такими термінами оперує соціолінгвістика", - наголосила політик.

"Державна мова виконує також функцію інтеграційну, - додала Фаріон, - яку заперечує це політичне об'єднання, тобто об'єднує націю в один-єдиний організм. Це і називається держава — тобто вона держить. Офіційна мова — це та, яка відповідно до рішення ЮНЕСКО обслуговує офіційну сферу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Радою люди мітингують проти "мовного" закону

Також вона не згодна з тим формулювання "рідної мови", яке пропонують "регіонали". Фаріон хоче, аби російськомовних українців повернули до дійсно рідної мови та культури.

"Але, якщо йти далі за термінами цієї квазіписанини, то ми натрапляємо на ще одне абсурдне трактування терміну "рідна мова". Що ж кажуть ці керовані з Москви люди? За їхньою версією рідна мова — це перша мова дитинки. Насправді рідна мова — це мова роду. Якщо ми з вами християни, то повинні дуже добре усвідомлювати, що повинні знати, якого ми роду-племені. Бо та мама, як зараз на Донеччині, чи на Лунганщині спілкується з дитинкою російською мовою, хоч вона й етнічна українка, то робить це тільки тому, що для неї не створено жодних умов,а би вона відчула смак мови свої дідів і прадідів. Тому головне завдання політиків полягає в тому, щоб створити такі умови, аби російськомовні українці, які стали жертвами колонізаційної політики Московії, повернулися у лоно своєї мови і своєї культури. Російськомовні українці — це є наслідок війни між Україною і Росією, яка триває до сьогодні", - вважає політик

Зараз ви читаєте новину «Фаріон: "Не існує терміну "регіональні мови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

121

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути