вівторок, 27 січня 2009 12:51

Євросоюз вибачив Україні газову кризу

Минула газова криза не зробила негативного впливу на розвиток двосторонніх відносин Києва і Брюсселя, заявляє президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

"У наших двосторонніх відносинах немає негативних наслідків (впливу газової кризи) тому що ми віримо, що Україна хоче поглиблювати відносини з Європейським Союзом, і ми також хочемо поглиблювати відносини з Україною", - сказав Баррозу на спільній прес-конференції з президентом України Віктором Ющенком у вівторок в Брюсселі.

Президент Єврокомісії знову підкреслив, що була "проблема в енергетичному секторі".

Разом з тим, за словами Баррозу, у нього "немає сумнівів, що Україна не хотіла зашкодити постачанню газу споживачам Європейського Союзу".

"Але це був об"єктивний факт і цей об"єктивний факт - проблема того, що російський газ через Україну не надходив в Європейський Союз. Таким чином, об"єктивна була проблема довіри і до Росії, і до України, як до постачальників. Це - об"єктивний факт. Але ми бачимо, що це трапилося тому, що була проблема між Україною і Росією", - підкреслив він.

Баррозу також відзначив важливість заявленої під час зустрічі з президентом Ющенком української позиції, що "він повністю поважає досягнуту угоду (у Москві щодо постачань і транзиту газу) і що Україна виконає свої зобов"язання".

"Це важливо для стабільності відносин між Україною і Європейським Союзом в плані постачань газу і ми розвиватимемо наше партнерство, включаючи енергетику. Як раніше сказав президент (Ющенко), в частині модернізації енергетичного сектора в Україні, а також подальшій інтеграції їх (української) системи з європейськими системами газу і електрики", - заявив Баррозу.

Підсумовуючи зустріч, він підкреслив "позитивний порядок денний".

"З нашого боку ми хочемо розвивати позитивний порядок денний з Україною, але звичайно, ми повинні позначити абсолютно чітко, що ми не були щасливі, насправді ми були дуже розчаровані, тим, що проблема між Україною і Росією негативно вплинула на Європейський Союз", - сказав Баррозу, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз вибачив Україні газову кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути