Ексклюзиви
пʼятниця, 21 грудня 2007 10:29

Євросоюз піде на компроміс після гарантій Тимошенко

Європейський союз не бачить перешкод для вступу України у СОТ. Європейська комісія у четвер заявила про згоду з запропонованим Україною планом зниження експортних мит.

На думку експертів, це свідчить про бажання Європи піти на компроміс і можливості швидкого вступу у СОТ для України, але остаточне рішення буде прийнято тільки після того, як уряд Юліъ Тимошенко підтвердить гарантії своїх попередників, пише "Комерсант-Україна".

За оцінкою Єврокомісії, незважаючи на те, що переговори досі не завершені, питання мит "буде погоджене і успішно вирішене в найкоротший термін, і Україна найближчим часом вступить у Світову торговельну організацію".

Відповідно до заяви Єврокомісії, станом на 20 грудня сторони усе ще здійснювали "конструктивний пошук взаємовигідного рішення зі ставках експортних мит, що застосовуються Україною".

Незговірливість ЄС не дозволила Україні, як планувалося раніше, провести підсумкове засідання робочої групи одночасно з засіданням Генради СОТ – 20-21 грудня, говориться в статті.

За словами заступника міністра економіки Валерія П"ятницкого, дата засідання робочої групи зі вступу України до СОТ досі не визначена.

В Єврокомісії наголошують, що виконання їхніх рекомендацій не вимагає від України "ні нових законодавчих актів, ні подальших знижень ставок мит", а також висловлюють впевненість у якнайшвидшому завершенні переговорів.

"Суть європейської пропозиції полягає у тому, щоб "зв"язати" графіки зниження мит з остаточно зниженим рівнем мита в рамках СОТ, що є формальним юридичним зобов"язанням не виходити за межі погоджених рівнів митних ставок", - говориться в заяві.

При цьому ЄС вперше офіційно оприлюднив список продуктів, на які рекомендується знизити експортні мита.

"Ця пропозиція поширюється лише на ту продукцію, до якої зараз застосовуються експортні мита (брухт чорних і кольорових металів, шкури і шкіра, насіння масляних культур і жива худоба), і повністю відповідатиме ставкам мит, уже схвалених парламентом України", - зазначається в документі.

За оцінкою директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, позиція Єврокомісії пояснюється бажанням одержати гарантії нового Кабміну, а не вже звільненого уряду Віктора Януковича.

"У нас існує традиція, коли нова влада першою справою береться скасовувати постанови попередників, і тому ЄС хоче дізнатися позицію з цього питання Юлії Тимошенко", - пояснив він.

Разом із тим, за словами депутата від БЮТ Сергія Терьохіна, новий уряд готовий надати гарантії непідвищення експортних мит, але не погодиться з їхнім скасуванням.


За матерілами: "Комерсант-Україна", Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз піде на компроміс після гарантій Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути