пʼятниця, 19 серпня 2011 09:58

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Європейський експерт розкритикував суддю Кірєєва

Європейський експерт розкритикував суддю Кірєєва

Данський експерт Мікаель Лінгбо побачив численні порушення в розслідуванні й судовому розгляді справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Як пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, Лінгбо сумнівається в незалежності суддів, які розглядають справи проти лідерів опозиції, повідомляє Фокус.

За його словами, після судової реформи, ініційованої президентом України Віктором Януковичем, Генеральна прокуратура, в якій домінують люди президента, має можливість за бажанням чинити тиск на суддів. Генеральний прокурор і двоє його заступників входять до складу Вищої ради юстиції і таким чином можуть звільняти суддів або залучати їх до дисциплінарної відповідальності.

Лінгбо також підкреслив, що це стосується молодого судді Печерського райсуду Києва Родіона Кірєєва, який веде справу Тимошенко, оскільки він все ще перебуває на передбаченому в Україну п'ятирічному випробувальному терміні, і тому парламент (в якому також переважають прихильники Януковича) все ще може його звільнити.

В цілому, експерт констатував, що процеси проти українських опозиційних політиків ведуться "молодими, недосвідченими і вразливими" суддями, що викликає питання про можливі маніпуляції з довільним комп'ютеризованим розподілом справ між суддями.

У будь-якому випадку, як зазначає експерт, на себе звертає увагу той факт, що молодого суддю Кірєєва було переведено до Києва указом Януковича тільки в квітні цього року, і що Печерський районний суд Києва, в якому розглядається справа Тимошенко, не захотів надати записи про розподіл її справи саме Кірєєву.

Все це, як наголошує Лінгбо, викликає підозри, що "процедуру довільного комп'ютеризованого розподілу" справ у процесах проти українських опозиційних політиків не "було дотримано".

Зараз ви читаєте новину «Європейський експерт розкритикував суддю Кірєєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути