середа, 04 грудня 2013 14:31

Спецтема: Євромайдан-2013

Євромайдан треба трактувати як початок національно-визвольної боротьби - історик

Євромайдан треба трактувати як початок національно-визвольної боротьби - історик

Копіювання помаранчевої революції на сьогоднішній день неможливе. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявив історик Павло Гай-Нижник.

"Інші умови - тоді в Кучми закінчувались повноваження і були законні механізми для зміни влади. Зараз - усе по-іншому. Це треба трактувати як початок національно-визвольної боротьби", - сказав він.

Крім того, фахівець проводить деякі паралелі із подіями майже сторічної давнини. За його словами поведінка влади найбільше нагадує денікінців у 1919-1920 роках, коли повністю ігнорувалося українське питання, мова, воля народу.

У той же час ситуацію з триголовою опозицією можна порівняти з деякими ремарками із Директорією у 1918 році.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Українці круті, показують як слід за свої права боротися!" - російський блогер про Євромайдан

"Директорія була все ж більш рішучою. Вони сформували армію і воювали. А наша опозиція, таке враження, боїться того, що сталося. Повернути назад нема як, а продовжувати страшно. Потрапили в пастку своїх власних дій. Постійно плутаються, не мають чіткого плану. Уже зрозуміло, що ніхто у відставку не буде йти, Янукович не призначить перевиборів - тож діяти треба більш рішуче і взяти на себе відповідальність", - вважає історик.

Гай-Нижник переконаний, що зараз важливо, щоб наша опозиція визначилася, хто буде першим, і піти між собою на компроміс. Зараз усі підозрюють, що лідерам опозиції є, що втрачати, і тому вони такі нерішучі. Люди грають ва-банк, ризикують своєю безпекою, а опозиція тримається на відстані.

Повне інтерв'ю читайте ТУТ.

Зараз ви читаєте новину «Євромайдан треба трактувати як початок національно-визвольної боротьби - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути