середа, 27 листопада 2013 07:04

Євромайдан об'єднався, а спікер Литви гуляла між учасниками мітингу

"Акчу, акчу", - кричить євромайдан на Європейській площі після виступу на ній голови литовського Сейму Лорети Граужінене. Хвилину тому вона перед пятитисячним натовпом закликала українську владу підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

"Надіємось Україна підпише угоду і стане членом європейської сім'ї", - ламаною російською додає литовський спікер під час аплодисментів.

"Литовцям добре, вони вже в Євросоюзі. Тепер тільки нам залишилось таке зробити", - коментує чоловік років 50. Стоїть у наметі під сценою, звідки виступають політики.

Під час виступів політиків площа заповнена наполовину. Багато політичних прапорів, українських та Євросоюзу усього кілька. Люди курсують між двома євромайданами. По черзі виступають опозиціонери. В цей час глава Сейму спускається до людей. Добрих пів години гуляє між людьми, спілкується та фотографується.

Олександр Турчинов оголошує що опозиційні лідери поїдуть до Вільнюса, щоб переконувати підписати угоду. Це знову зустрічають оплесками.

Тим часом, на сходах зі сторони Володимирського спуску, троє чоловіків розпалюють вогонь у металевій бочці. Знизу напихають газет, поверх кидають сухі поліна.

"Трохи охляли, похолодання різке. А так хоч трохи зігріємося. Вчора уночі була мінусова температура, то якби не бочки – позамерзали б. Тепер знову ніч будемо стояти навколо них як сусліки," - каже полтавець Валентин Свічек.

"Нічого, зате до євроінтерації достоїмо. Нас таких хороших, менінгіт не бере, а остальне не страшно", - цокотить зубами його напарник.

Зі сторони вулиці Грушевського чути гул сирени. Кілька людей біжить до огорожі, виглядають, чи це не їде чиїсь кортеж можновладців. Коли повз проноситься швидка допомога, розчаровано вертаються.

"Тут зранку один кортеж проїхався, не знаємо чий, але його засвистіли, деякі чуть не кинулись під колеса - так хотіли подивитись. Тепер видно уникають проїжджати тут,- пояснює один з бігунів".

Тим часом, на майдані Незалежності лунає вже традиційне "хто не скаче, той москаль". Кількатисячний натовп з гиканням та улюлюканням, скаче по площі. По черзі виступають громадські діячі та артисти.

На майдані з'явились нові обличчя – студенти. Сьогодні три провідних столичних вузи оголосили про страйк. Їх страйками підтримали однодумці у Львові, Тернопілі, Ужгороді та Луцьку.

На площі одразу закипіла робота. Так, студенти перетворили на офіс арку, що під стелою Незалежності. Тут розташувався штаб, де можна записатись на ночівлю або просто прийти та попроситись зробити щось корисне. Біля входу до торгового центру "Глобус" з'явився намет-медпункт, який встановили за розпорядженням глави КМДА. Вранці він приїздив до учасників протесту.

"Студенти завжди були рушійною силою на будь яких акціях протесту. Так само і сьогодні. Ми виступаємо за євроінтеграцію, а отже  так і буде," - бадьориться 19-річний Олег. Більшість уникають називати власні прізвища – все таки бояться бути відрахованими з ВУЗів керівництвом.

Також "євромайданівці" обновили прапори, які повісили на 62-метровій стелі. До прапору Євросоюзу додали український та червоно-чорний прапор УПА. Також встановили екран, який транслює, що твориться на площі.

О 22:45 лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк оголошує, що вони домовились переїхати з Європейської площі, до майдану Незалежності. Зроблять це на прохання Юлії Тимошенко, яка в листі попросила зняти символіку та об'єднатись.

За годину, євромайдани нарешті об'єднались. З Європейської площі принесли тільки прапори України та ЄС.

/media/video/528264/1_528264.MOV

Зараз ви читаєте новину «Євромайдан об'єднався, а спікер Литви гуляла між учасниками мітингу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

98

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути