Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2010 17:20

ЄС сигналізує про готовність плану дій щодо безвізового режиму для України - експерт

ЄС сигналізує про готовність плану дій щодо безвізового режиму для України - експерт

Міністри закордонних справ ЄС узгодили план дій щодо безвізового режиму для України. Рішення ухвалили на саміті у Люксембурзі 25 жовтня. У висновках засідання кілька разів наголошують, що скасування віз для українців не є вирішеним питанням, а лише можливою подією у майбутньому. Україна сподівається, що офіційно план дій представлять під час наступного саміту Україна-ЄС 22 листопада.

"Настав час для надання Україні плану дій по безвізовому режиму, - коментує Олександр Сушко, директор Інституту євроатлантичного співробітництва. - Він буде складатися з двох частин. Перша, умовно кажучи, законодавча. Друга - імплементаційна, тобто виконання цих законів. Обидві ці частини ретельно моніторитимуть, а потім країни ЄС прийматимуть рішення".

"Що це означає? По-перше, міністри закордонних справ чітко сигналізують, що план дій уже готовий, розроблений Єврокомісією відповідно до тих доручень, що були надані ще в червні. Тепер - справа за Радою міністрів юстиції та внутрішніх справ ЄС. Вона збирається 8-9 листопада. На ній ухвалюватимуть остаточне рішення щодо самого плану дій. Бо питання візової лібералізації має подвійну компетенцію. Але ключове слово належить не міністрам закордонних справ, а міністрам юстиції та внутрішніх справ. Тож саме вони ухвалюватимуть рішення, чи надавати Україні план дій зараз, чи відкласти його на майбутнє", - наголосив Сушко.

"Є сильна опозиція деяких країн ЄС, зокрема Німеччини, Австрії, Нідерландів і Люксембургу. У них посилюється негативне сприйняття розвитку внутрішньополітичних подій в Україні. Надто - в контексті місцевих виборів. Не виключаю, що те, в який спосіб пройде голосування, європейці використають як привід, щоб відкласти це питання. Проте є хороші шанси, що цей план таки ухвалять та нададуть Україні вже цього року, на саміті Україна-ЄС 22 листопада", - зауважив він.

"В українців із планом ЄС зараз є чимало проблем. Серед них насамперед те, що досі не представлено проекту нових біометричних паспортів. Більше того, велика частина населення досі користується старими, "вишневими" паспортами з вклеєними фото, які не відповідають навіть стандартам ІКАО. Усе це потрібно буде замінити. Демаркація кордонів - це друга проблема. Її майже закінчено з Білоруссю та Молдовою, але залишаються питання по Росії. І третя велика проблема - недосконалість міграційної політики. Хоча й немає імперативної вимоги створити спеціальну імміграційну службу, але важливо, щоб цю політику хоч якась служба здійснювала. Це може бути служба, підпорядкована МВС, скажімо, як є в багатьох країнах ЄС. Україна зараз не має органу, який би на сучасному рівні займався питаннями імміграційної політики", - підкреслив Сушко.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «ЄС сигналізує про готовність плану дій щодо безвізового режиму для України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути