понеділок, 10 грудня 2012 19:05

ЄС може підписати Угоду про асоціацію до листопада 2013 року

ЄС може підписати Угоду про асоціацію до листопада 2013 року
Фото: news.dt.ua

Підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Євросоюзом проблем. Про це йде мова у прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики, засідання якого на рівні міністрів закордонних справ відбулося в понеділок у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Рада підтверджує свої зобов'язання підписати вже парафовану Угоду про асоціацію, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, так скоро, як тільки українська влада продемонструє рішучі дії і відчутний прогрес у трьох згаданих сферах, можливо, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013 року", - зазначається у висновках ради.

"Підписання може супроводжуватися попередніми набранням чинності окремих частин Угоди", - сказано в документі.

Згаданими умовами є: рішення проблем виборчого законодавства, виборчого правосуддя та імплементація реформ, закладених в порядку денному асоціації.

Крім того, Рада закликала Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Єврокомісії Кетрін Ештон "спільно з Єврокомісією відстежувати і інформувати Раду про досягнутий прогрес, включаючи підготовку майбутнього саміту Україна-ЄС, Ради з питань співробітництва Україна-ЄС та саміту Східного партнерства у Вільнюсі у листопаді 2013 року".

Рада також підтвердила взаємодію ЄС з Україною в контексті Східного партнерства в напрямку політичної асоціації та економічної інтеграції, які базуються на спільних цінностях, визнав європейське прагнення України та привітав її європейський вибір. У висновках зазначається, що Рада сподівається на тісну співпрацю та продовження політичного діалогу з Україною на всіх рівнях, включаючи також і головування в ОБСЄ.

"(Рада) очікує від України підтримки та просування всіх існуючих зобов'язань ОБСЄ, забезпечення лідерства в імплементації узятих на зустрічі міністрів в Дубліні зобов'язань, а також активізації зусиль ОБСЄ у вирішенні конфліктів", - підкреслюється в документі.

Рада нагадала Києву про важливість спільно узгодженого порядку денного асоціації при підготовці до можливого майбутнього вступу в силу Угоди про асоціацію і зони вільної торгівлі.

"Виборча, судова і конституційна реформи у відповідності з міжнародними стандартами є невід'ємною частиною порядку денного асоціації та спільно схвалених пріоритетів", - говориться в рішенні.

Крім того, ЄС наголошує на необхідності вжити "важливі зусилля у сфері боротьби з корупцією і проведення реформи державного фінансування, включаючи збільшення повноважень Рахункової палати".

"Рада закликає Україну вжити рішучих заходів щодо поліпшення інвестиційного та бізнес клімату, які погіршуються, і в цьому контексті вітає прагнення України та ЄС почати неформальний діалог щодо бізнесу. Рада також підкреслює важливість всеосяжних реформ через конструктивну співпрацю між урядом, парламентською опозицією та громадянським суспільством", - підкреслюється в документі.

Зараз ви читаєте новину «ЄС може підписати Угоду про асоціацію до листопада 2013 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути