Ексклюзиви
пʼятниця, 19 вересня 2008 20:15

ЄС дасть Україні грошей на реалізацію Енергетичної стратегії

Україна підписала угоду про фінансування програми зовнішньої допомоги Європейського союзу "Підтримка впровадження Енергетичної стратегії України".

Документ від імені уряду підписав сьогодні міністр економіки України, національний координатор із питань допомоги Європейського Союзу Богдан Данилишин, повідомили у прес-службі міністерства.

Згідно з повідомленням, загальний бюджет програми становить 87 млн. євро, із яких пряма бюджетна підтримка - 82 млн. євро, технічна допомога, направлена на впровадження бюджетної підтримки, - 5 млн. євро.

Кошти прямої бюджетної підтримки, які надаються Україні на безповоротній основі, повинні надійти безпосередньо до Державного бюджету України двома траншами й будуть спрямовані на підтримку реалізації Енергетичної стратегії України.

Енергетична стратегія України на період до 2030 року була схвалена Кабінетом міністрів України весною 2006 року. Стратегія передбачає зниження щорічного споживання газу в Україні з 76 до 50 млрд. кубометрів, збільшення обсягів виробництва електроенергії за рахунок атомних і теплоелектростанцій на власному ядерному паливі та вугіллі.

Перший етап реалізації програми розвитку вітчизняної атомної енергетики передбачає подовження терміну дії вітчизняних АЕС як мінімум на 12-15 років. Крім того, починаючи з 2014 року передбачається будівництво нових потужностей атомного промислового комплексу. Зокрема, передбачається збільшення видобутку урану й виробництво елементів ядерного палива на вітчизняних АЕС.

Стратегія енергетичного розвитку також передбачає збільшення видобутку власного вугілля для забезпечення потреб теплоенергетики. Намічено, що до 2030 року Україна зменшить обсяги імпорту вугілля з одночасним переходом ТЕС на власне вугілля.

Крім того, пропонується проведення реконструкції та модернізації потужностей ТЕС.

Стратегія також передбачає створення стратегічного запасу нафтопродуктів.

У програмі визначено інтеграцію української енергетичної системи в європейську шляхом збільшення експортного потенціалу власної електроенергії, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «ЄС дасть Україні грошей на реалізацію Енергетичної стратегії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути