вівторок, 22 травня 2007 12:47

Екс-прем"єра Швеції звинуватили у продажі секретів Росії

Екс-прем"єра Швеції звинуватили у продажі секретів Росії
У Швеції вибухнув гучний політичний скандал. Провідні газети країни викривають лобістську діяльність екс-прем"єра Йорана Перссона.

Приводом послужила його згода стати старшим радником PR-компанії JKL. Тепер колишнього главу кабінету міністрів звинувачують у можливому "продажі" Москві таємного плану уряду щодо протидії прокладенню російського газопроводу по дну Балтики в Німеччину.

Колишній прем"єр-міністр Швеції Йохан Перссон, який  залишив свою посаду восени 2006 року, після поразки соціал-демократів на парламентських виборах, приступить до роботи в JKL 1 серпня. Розмір його зарплати поки не розкривається. "Йоран Перссон продав свою честь", "Перссон нашкодив собі і соціал-демократії", "Перссон перебіг на іншу сторону", - так виглядають заголовки в друкованих шведських ЗМІ, які обговорюють цю новину.

"Мені не вистачає колишнього темпу життя. Потрібний адреналін, який заряджає на весь день. За багато років у політиці в мене нагромадився досвід у частині Європи і Росії. Я думаю, що зумію давати гарні поради шведським промисловцям", - повідомив колишній прем"єр в одному з інтерв"ю.

"Нічого дивного! Йому просто не вистачає грошей, щоб утримувати свій маєток", -  сказав  один з колишніх наближених Перссона.

Колишній глава кабінету міністрів  отримує щомісяця зарплатню, сума якої після відрахування податків складає близько 35 тисяч євро, а це в два рази менше, ніж прем"єрська зарплата.

Йорана Перссона не випадково звинувачують у зрадництві ідей соціал-демократії і знищенні грані між політикою і лобістською діяльністю. Адже компанія JKL - цитадель консерваторів, споконвічних ворогів соціалістів. "Вчинок прем"єра може навести людей на думку про те, як довго він планував свою діяльність після відставки. Можливо, на посаді глави кабінету міністрів він цілеспрямовано збирав корисну інформацію, що забезпечила б йому зайнятість, коли він залишиться не при справах. Виходить, політика була для нього бізнесом", - міркує на сторінках газет професор політології Упсальского університету Йорген Хермансон.

Шведів особливо обурює можливий "продаж" колишнім прем"єром таємного плану уряду щодо протидії прокладенню російського газопроводу по дну Балтики в Німеччину. Великим клієнтом JKL є німецький концерн EON, один із трьох співвласників компанії Nord Stream, який веде будівництво російської труби. "Уряд Йорана Перссона в 2006 році підготував засекречений документ, у якому містилися рекомендації про те, як можна перешкодити прокладенню російського газопроводу, пише у вівторок газета Новые известия.
Зараз ви читаєте новину «Екс-прем"єра Швеції звинуватили у продажі секретів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути