Ексклюзиви
четвер, 29 серпня 2013 17:36

Експерти розповіли, які законопроекти можуть призвести до зростання корупції

Експерти розповіли, які законопроекти можуть призвести до зростання корупції
Фото: lenta-ua.net

Голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак розповів, що у 8 законопроектах, які подає на розгляд парламенту Кабінет Міністрів України, можуть бути корупційні ризики.

Про це він заявив на прес-конференції, коментуючи результати антикорупційної експертизи законодавства.

"Була зроблена експертиза 31 законопроекту, які будуть поставлені на Погоджувальній раді в порядок денний наступної сесії. З 31 законопроекту, щодо яких був зроблений антикорупційний аналіз, 8 мають корупційні ризики", - поінформував нардеп, додавши, що профільний комітет розглянув передусім урядові законопроекти, адже саме вони мають найбільший шанс проходження у парламенті.

На доказ своїх слів Чумак навів статистику: 76% проголосованих парламентом під час минулої сесії законів були внесені до ВР саме КМУ. Антикорупційну експертизу законодавства спільно з секретаріатом профільного комітету ВР проводила громадська рада, зокрема, голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

За його словами, при опрацюванні проектів законів використовувалась методологія, норми і стандарти ООН, ОБСЄ та інших організацій. Зокрема, такі критерії: порушення балансу інтересів та надмірне обтяження для громадян і бізнесу, прогалини або колізії у правовому регулюванні, поєднання регуляторних та контролюючих функцій в одному органі влади тощо.

Інший експерт Центру політичних студій та аналітики Андрій Марусов додав, що найбільший корупційний ризик міститься в законопроекті №2303а, який стосується змін до законодавства щодо оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні. "Можлива корупційна схема базується на тому, що Фонду держмайна України будуть надаватися широкі і нечіткі повноваження щодо вирішення того, кого допускати на ринок оцінки майна, а кого ні. Наслідки можуть торкнутися кожного, починаючи з подорожчання нерухомості. Саме тому ми рекомендуємо не просто доопрацювати, а відхилити цей законопроект", - наголосив експерт.

Ще один корупційний ризик, за його словами, прихований в законопроекті, який стосується безпечності та якості харчових продуктів. "У цьому законопроекті державним інспекторам пропонується дозволити призупинити виробництво на заводах чи в компаніях під приводом безпеки", - зауважив Марусов.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, які законопроекти можуть призвести до зростання корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути