понеділок, 09 вересня 2013 10:10

Експерт: Заява Януковича про можливу відмову від виборів є кокетуванням

Експерт: Заява Януковича про можливу відмову від виборів є кокетуванням
Сергій Таран. Фото: newsmarket.com.ua

Меседж президента Віктора Януковича про те, що він ще не думав про свою участь у виборах 2015 року, розрахована в першу чергу не на українців, а на Захід. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

"Я не знаю, хто в Україні повірить, що Янукович не буде балотуватися. Всі розуміють: на вибори він піде. Для президента це питання власної безпеки. Бо за останні роки в країні відбувся перерозподіл не лише політичного впливу, а й власності. Це все треба зберегти. Лише влада дає йому можливість так вчинити", - наголосив він.

"Ці заяви — це кокетування перед українською та міжнародною аудиторією напередодні саміту Україна-ЄС, аби показати: в Україні можлива політична боротьба, вільне змагання та конкуренція. Більше в цій заяві нічого немає. Тут відсутня мета. Це такий закид суспільству, недолугий спосіб показати, що він не має необмеженої влади. Мовляв, йому ця посада не дуже потрібна", -  зазначив експерт.

За словами політолога, для того, аби президент відмовився балотуватися, має усвідомити, що не має жодного шансу. "Але навіть це навряд чи його утримає. Як правило, люди його середовища ідуть до кінця. Ми бачимо, якими засобами формувалася влада в Україні. Тому важко уявити причину, з якої він відмовився від участі у виборах. Хіба що буде балотуватися його старший син. Навряд чи у нього буде шанс перемогти. Для авторитарних чи напівавторитарних країн важлива передача влади. Бо інакше наступник починає знищувати попередника. Тому аби уникнути кривавого протистояння попередників та наступників відбувається така передача. Але таку модель буде дуже складно реалізувати в Україні. Тому я в цей варіант мало вірю, хоч він теоретично  можливий у разі відмови Януковича йти на вибори", - пояснив Таран.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Заява Януковича про можливу відмову від виборів є кокетуванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути