вівторок, 01 серпня 2017 18:34

Експерт розповів, які санкції будуть руйнівними для Росії

Експерт розповів, які санкції будуть руйнівними для Росії
Михайло Гончар, фото: ukrinform.ua

Про наслідки нових американських санкцій проти Росії, невдоволення європейських країн і подальшу політику США щодо Україні і Росії Gazeta.ua розповів керівник енергетичних програм центру "Номос", позаштатний експерт з питань енергетики Центру Разумкова Михайло Гончар.

- Нові санкції США обмежують експорт, за який Росія отримує живі гроші і якими живить мотор агресії проти України. Вони спрацьовують на гальмування російського газо- і нафтовидобування. Роблять максимально жорстким режим доступу до технологій, сервісних послуг, фінансування, інвестицій, отримання кредитних ресурсів. Ці обмеження діяли і раніше. Але тепер віконце звузилося максимально. Якщо сума більше мільйона доларів, компанія-інвестор потрапляє під санкції. Якщо протягом року будуть кілька транзакцій більше п'яти мільйонів у сумі, компанію теж штрафують. А що таке мільйони для розробки, наприклад, Арктичного шельфу? Крихти. Там необхідні інвестиції в обсязі десятків мільярдів доларів. Якщо проводити кошти через інші фірми, то їх треба створювати мільйон. Ніхто цього не робитиме.

Чи достатньо жорсткі ці обмеження?

- Руйнівними для Росії були б санкції, пов'язані з нафтовим ембарго. Можна було б не називати це словом "ембарго". Захід міг би домовитися про заміщення поставок російської нафти до Європи на неросійську. Дефіцити нафти на ринку немає. Навпаки, є профіцит. Основні доходи, які живлять бюджет, Росія отримує від експорту сирої нафти, нафтопродуктів, природного газу, незначної кількості вугілля й електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп посилив санкції проти Росії

Росія зупинить розробки нових родовищ?

- Вона вже їх фактично припинила. У Москві вважали: продовжать санкції на рік, а потім західний прагматизм візьме гору. Два-три роки для таких мегапроектів - невеликий термін. Вони розробляються добрий десяток років. Хотіли пересидіти. Але з ухваленням нових санкцій ситуація розвернулася на 180 градусів. Минає вже четвертий рік, а санкції не пом'якшали - навпаки. Та ще й механізм такий, що відмінити їх адміністрації США неможливо без згоди американського парламенту. Можна провести паралелі з поправкою Джексона-Вейніка (стаття-додаток до Закону про торгівлю США, яка обмежувала фінансові та торговельні стосунки із країнами, уряди яких порушують права людини. Скасована 2012 року, - Gazeta.ua). Радянський союз сконав, а ввона ще діяла.

Звичайно, американський сланцевий газ став реальністю. Хоч у "Газпромі" з цього сміялися і потішалися. Американці були найбільшими імпортерами газу, а вже стали експортерами. А в перспективі зрівняються з Росією. Так, існує інтерес США в просування свого експорту. Росія розуміє конкурентну загрозу, тому бурхливо реагує. А от Європейська реакція - незрозуміла. Для ЄС це навпаки добре. Збільшується кількість постачальників. Є можливість грати ціною. Це абсолютно логічний підхід, який відповідає інтересам і США, і низки країн Центрально-Східної Європи. Але в Берліні і Відні бачать тільки російський газ. Хоч це суперечить базовим документам новоствореного енергетичного союзу ЄС.

США давно зрозуміли небезпеки, які йдуть від Росії. Недаремно нові санкції ув'язані в один пакет з Іраном та Північною Кореєю. Це принцип анаконди. Перше кільце американо-європейських санкцій для Росії було сигнальним. РФ продовжує агресію. От їх взяли у друге кільце. Негативна реакція в Європі - це позиція окремих країн. Німеччина, Австрія, Франція офіційно підтримують проект Північний потік. Росія через своє лобі, проросійських політиків використовує Європейську комісію для проштовхування своїх інтересів. Наступний імовірний пакет, третє кільце анаконди, буде дробильним - нафтове ембарго.

Зараз Росія отримує у півтора рази менше прибутків від експорту нафти й нафтопродуктів, ніж до війни. Якщо Росію це не зупинить, через рік-два американці можуть вдатися до жорстокіших дій. Поки що ніхто не чіпав активів Путіна і його оточення. Захід міг би зупинити російську агресію будь де, якби заморозив їх. Усі знають, які в кого пентхауси в Лондоні, на лазуровому узбережжі Франції, в Італії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віце-президент США виступив із жорсткою заявою проти Росії

Як нові санкції вплинуть на проект Північного потоку-2?

- Вони передбачають покарання європейських компаній за співпрацю з "Газпромом" у цьому проекті. Ті ж німецькі компанії - постачальники труб. Вони постачають їх і в США. Якщо їх за російські поставки будуть штрафувати американці, бізнесу не буде. Сама Росія цей проект реалізувати не зможе. Як і Блакитний потік через Чорне море. Чи перші дві гілки Північного потоку через Балтику. У РФ не виробляють труби, які б працювали під високим тиском. Немає технологій укладки труб на морське дно. Немає висококласного турбінного обладнання.

Як нові санкції вплинуть на стосунки США і ЄС, чим може закінчитися цей конфлікт?

- Поки що ці події ллють бальзам на душі в Кремлі. Німеччина за підтримки Австрії й Франції проштовхує через Європейську комісію заяви, які відповідають виключно її шкурним інтересам. Скоріше навіть інтересам кланів, які пов'язані з енергетичним бізнесом з РФ. Можна подумати, що Росія внесла розкол у трансатлантичну єдність. Думаю, що відбудуться відповідні консультації. Хоч вони вже були, а пропозиції посилити санкції з'явилися ще восени минулого року. Стимулювала їх не тільки агресія в Україні. А перш за все варварське бомбардування російської авіації сирійського Алеппо. Те, що робила Росія з американськими виборами, переповнило чашу терпіння. Те саме вона робила на виборах у Франції і робить в Німеччині.

За емоційною реакцією Німеччини буде реакція Європейського союзу як такого. Американці через свої відомства зможуть показати європейцям, де у них сидять "Шредери" (Гергард Шредер - канцлер ФРН, зараз - член правління "Газпрому", - Gazeta.ua). ЄС не коштує ані копійки введення Північного потоку-2 у режим санкцій. Бо проекту ще нема. Якщо раптом ЄС знадобляться додаткові обсяги російського газу, їх можна задовольнити існуючими газотранспортними потужностями. Через українську ГТС або діючий Північний потік. У Європі забули про причину санкцій. Нові американські ж діятимуть до виведення військ не тільки з України, а й з Грузії і Молдови. Це зазначено в законі. У американців немає проблем з історичною пам'яттю. Якщо серед європейців хтось не схоче слухати пояснень щодо необхідності санкцій, у Агенстві національної безпеки США знайдуться необхідні файли і аргументи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Wall Street Journal: США розробили план надання Україні летального озброєння

Що ухвалення цих санкцій говорять про подальшу політику США щодо Росії й України?

- Вони направлені на підтримку України. Північний потік-2 відбиратиме у нас два мільярди доларів на рік. Хто б не сидів у Білому дому, Штати бачать, що Росія дедалі більше являє собою стратегічну загрозу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, які санкції будуть руйнівними для Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути