четвер, 26 травня 2011 12:09

Експерт розповів, коли Україна "постукає" в ЄС

Експерт розповів, коли Україна "постукає" в ЄС

Цей рік вирішить питання вступу України до ЄС.

Про це Gazeta.ua сказав директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, коментуючи звіт Європейської комісії стосовно виконання Європейської політики сусідства.

За його словами, все буде залежати від чого чи підпишуть Україна та ЄС угоду про створення Зони вільної торгівлі.

"Якщо таку угоду не підпишуть, то перспективи будуть ще меншими", - додав експерт.

Чумак також зазначив, що критика ЄК стосовно Віктора Януковича не означає, що ЄС втратив будь-який інтерес до України. Він нагадав, що документом передбачено збільшенняфінансування Європейської політики сусідства.

"Європейські комісари чудово знають про згортання прав та свобод громадян і призупинення процесу демократизації в Україні, тому вони вказують на це Україні, але разом з тим виділені кошти свідчать про те, що нашу країну ніхто не списує з рахунків. Україна поки що залишається в полі зору європейських країн хоча і не серед головних країн і на Україну будуть спрямовані певні кошти на демократизацію та модернізацію інститутів влади

В той же час, експерт не виключає, що відсутність у документі норми про перспективу членства може підштовхнути владу до призупинення процесу євроінтеграції.

"Вони можуть сказати, ми старалися, але про нас і далі погано пишуть і не хочуть бачити. Однак я думаю певні групи інтересів будуть підштовхувати інститути влади до продовження цього процесу (євроінтеграції-ред.)", - підкреслив політолог

Відповідаючи на питання, коли Україна може стати членом ЄС, Віктор Чумак зазначив, що в найближчі десять років питання про це не стоїть.

"Є критерії членства у ЄС. Поки що ми їм не відповідаємо. Всерйоз про членство можна буде говорити, коли наша країна пройде принаймі 2\3 шляху до ЄС. Тоді з'являться і лобісти членства України в ЄС", - резюмував політолог.

Нагадаємо, що Єврокомісія 26 травня оприлюднила критичний звіт стосовно України. В ньому, зокрема зазначено, що в нашій державі погіршується ситуація з правами та свободами людини та громадянина. Водночас підкреслюється, що економічне становище нашої держави поліпшується.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, коли Україна "постукає" в ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути