вівторок, 11 вересня 2012 14:46

Експерт рекомендує Нацбанку відпустити курс гривні

Експерт рекомендує Нацбанку відпустити курс гривні
Ерік Найман каже, що якщо курс гривні й надалі триматимуть, то не вистачить жодних валютних запасів. Фото: kustblog.info

Якщо Україна не відмовиться від політики фіксованого курсу валют, то влітку 2013 року залишиться критична кількість валютних резервів.

Про це на прес-конференції в Києві сказав фінансовий аналітик Ерік Найман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори можуть негативно позначитися на фінансовому стані України - експерт

Зокрема, він наголосив, що за 2012 рік Україна недозаробила приблизно 30 мільярдів гривень, і через це зростання ВВП пригальмувалося.

Найман підкреслив, що це відбулося в основному з двох причин: "Перша причина - це зовнішні ринки. На жаль, ціни на сталь продовжують падати, через кризу в інших країнах, та, відповідно, зменшення попиту. Друга причина - внутрішній фактор. Зокрема, це низька інфляція, яка не дає можливості розганяти ВВП".

Експерт переконаний, що політика фіксованого курсу тільки погіршує ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо влада не припинить свій популізм, обвал економіки буде незворотнім

"Політика фіксованого курсу є хорошою для низької інфляції, але це певна обуза для економіки. І після виборів має стати питання відходу від політики фіксованого курсу, бо якщо Україна не відійде від нього, то не пізніше літа наступного року, валютних резервів залишиться близько 33 мільярдів доларів. А це вже буде критичним для імпорту і наступний період може бути дуже важким", - наголосив він.

Найман також додав, що на фінансових ринках відсоткові ставки будуть заганятися на дуже високому рівні, що знов таки гальмує українську економіку. Однак, кризи на фінансових ринках очікувати у найближчому майбутньому не варто, додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Експерт рекомендує Нацбанку відпустити курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути