середа, 18 січня 2012 16:33

Експерт розказав, як дізнатися ім'я засновників "РосУкрЕнерго"

Експерт розказав, як дізнатися ім'я засновників "РосУкрЕнерго"

Підтвердити або спростувати інформацію про те, що екс-президент України Леонід Кучма є засновником "РосУкрЕнерго", не можна.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Зробити це можна тільки в одному випадку: якщо будуть відкриті в той чи інший спосіб документи самої "РосУкрЕнерго". Це можуть зробити лише органи влади Швейцарії, де вона зареєстрована. Але в тому випадку, коли ця компанія буде "застукана" на відверто кримінальних оборудках. З точки зору швейцарського законодавства, вона нічого не порушує, і не зобов'язана відкривати своїх засновників", - зазначив він.

За словами експерта, не існує юридично-коректної відповіді, що екс-президенти Леонід Кучма і Володимир Путін є засновниками "РосУкрЕнерго".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" та "РосУкрЕнерго" "повісили" борги Фірташа на Україну?

"Ющенко не лукавив, коли свого часу говорив, що не знає, хто реальні акціонери компанії. Вона влаштована так, що там є акції двох типів: іменні та анонімні. Ми знаємо інформацію, що 50 відсотків компанії належать російському "Газпрому", інші 50 – українській стороні. Але це не означає,  що коло учасників обмежується лише цими юридичними і фізичними особами. В різний час їх могла бути різна кількість", - зауважив Гончар.

"Прямої участі в засновництві компанії перших осіб не було. Для них це було не доцільно. У них були слухняні довірені особи, які виконували необхідні дії", - додав керівник енергетичних програм центру "Номос".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "РосУкрЕнерго" пояснили звідки взявся борг України перед "Газпромом"

Нагадаємо, сайт "Вікілікс" оприлюднив секретну депешу колишнього американського посла Джона Гербста від 25 січня 2006 року. Той описує зустріч 23 січня американських дипломатів із екс-президентом України Віктором Ющенком. Ніби-то тоді він не виключив, що ідея створення "РосУкрЕнерго" могла належати екс-президенту Леоніду Кучмі в 2002 році. Назвав власниками компанії Володимира Путіна та Дмитра Медвєдєва.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розказав, як дізнатися ім'я засновників "РосУкрЕнерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути