понеділок, 17 грудня 2012 23:35

Експерт про причини зближення з Митним союзом: поступки Росії та криза

Експерт про причини зближення з Митним союзом: поступки Росії та криза
Володимир Фесенко. Фото: obozrevatel.com

Росія могла поступитися на більш прийнятний для України варіант діалогу.

Про це у коментарі сказав політолог Володимир Фесенко.

Коментуючи візит президента Віктора Януковича до Росії і можливість підписання угоди щодо Митного союзу, він наголосив, що певні домовленості такі можуть бути досягнуті.

Однак, на переконання експерта, законодавство України суперечить вступу України до Митного союзу і зробити це одразу буде дуже важко.

Відповідаючи на запитання, чи суперечитиме законодавству часткове приєднання до Митного союзу, Фесенко підкреслив:

"Я думаю, що не йдеться одразу про вступ до Митного союзу. А якщо ми приєднуємося лише частково на першому етапі, то не йде мова, що ми відразу віддаємо якісь повноваження і що це одразу суперечатиме Конституції. Якраз конституційне питання може бути формальною перешкодою (до угоди). Тому буде заявлено про перший етап інтеграції, а другий виникне тоді, коли будуть внесені відповідні зміни до українського законодавства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойко та Міллер поговорили про довгострокову газову дружбу

На думку експерта, це пов'язано з двома обставинами.

"Перша обставина — це загострення соціально-економічної ситуації в Україні, ризики нової глобальної економічної кризи. Для нас простір для маневру зараз обмежений. Фактично, це може бути вибір на користь того, хто більше дає. Тут логіка дуже проста і цинічна: ми йдемо туди, де нам більше дають", - наголосив він.

Фесенко підкреслив: "Друга обставина пов'язана з тим, що якщо Янукович каже про приєднання до частини правил, то йдеться про те, що Росія, можливо, запропонувала більш гнучкий варіант. Раніше ж вони казали "або-або" - або вступайте одразу, повністю приєдлнуйтесь, або ні на які поступки ми не йдемо. От зараз можливо, що Росія може повернутися на більш гнучкий варіант, прийнятний для нас".

Як відомо, у вівторок президент Віктор Янукович відвідає з візитом Москву. За даними джерел, там він може підписати угоду з Митним союзом. Раніше Янукович заявив, що розглядає можливість частковго приєднання до деяких правил Митного союзу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про причини зближення з Митним союзом: поступки Росії та криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути