Ексклюзиви
четвер, 09 травня 2013 17:45

Експерт: моральний обов'язок українців — вшанування усіх жертв нацизму

Експерт: моральний обов'язок українців — вшанування усіх жертв нацизму
Антон Фінько. Фото: radiosvoboda.org

При святкуванні Дня Перемоги слід робити наголос насамперед на тому, що Україна є однією з провідних держав-переможниць у Другій світовій війні, а український народ відіграв чільну роль у приборканні нацизму. Це основоположний момент, зафіксований у документах з міжнародного права, - каже експерт Київського центру політичних досліджень та конфліктології Антон Фінько. - Тому на конференції Об'єднаних націй у Сан-Франциско у квітні 1945 року, яка розпочалась у день зустрічі авангардних загонів радянських та англо-американських військ у Торгау, Україну було оголошено державою-засновницею ООН саме на ознаку визнання визначних заслуг українського народу у боротьбі з нацизмом. Аналогічне рішення було ухвалено щодо іншої слов'янської країни - Білорусі. Тодішній державний секретар США Едвард Стеттініус зазначив при цьому, що український та білоруський народи відіграли "героїчну роль у непохитному опорі спільному ворогові" та зі стійкістю витримали великі страждання під час війни. Рішення Сан-Франциско щодо міжнародного визнання України та Білорусі були наслідком тривалого процесу, започаткованого в Думбартон-Оксі (1944 р.).

- Ми маємо, ясна річ, зосереджувати увагу на стратегічно важливих операціях, які були проведені на території України на кшталт Корсунь-Шевченківської битви ("Черкаське оточення"), яку часом називають "українським Сталінградом". Якщо ми самі цього не будемо робити, це дасть змогу представникам інших держав, керуючись принципами національного егоїзму, притлумлювати роль подій, що стались в Україні, в історичному процесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко: 9 травня - це не торжество ідеології, а тріумф людини

Наш першорядний обов'язок - неодмінно вшановувати ті величезні жертви, які зазнала Україна під час війни. Варто лише нагадати, що за часи окупації населення Києва зменшилося з 930 тисяч до 180 тисяч осіб. Населення першої столиці – Харкова – зменшилось з 901 тисячі до 180-190 тисяч осіб. А загалом населення України на початку 1941 року складало 41,9 мільйонів осіб, а на 1944 рік – 33,5 мільйони.

Наше моральне зобов'язання - вшанування всіх жертв нацизму. І особливо тих людей, які загинули у розгалудженій каральній системі нацизму, поготів в усіх концтаборах, які діяли на території України і в Києві зокрема. Нагадую відомі факти: в Дарницькому концтаборі, в якому загинуло приблизно 70 тисяч осіб, військовополонені їли траву, а ув'язнених Сирецького концтабору, в якому загинуло 25 тисяч осіб, примушували викопувати та знищувати останки тих, кого вже було вбито в Бабиному Яру.

Чи розділяєте думку людей, які вважають, що День Перемоги - не українське свято?

- Як відомо, у бойових діях взяли участь приблизно 7 мільйонів українців. Командний склад армії рясніє прізвищами на кшталт Рибалко, Єрьоменко, Малиновський, Тимошенко, Москаленко, Кирпонос, Лелюшенко, Черняхівський. Наш народ зазнав величезних жертв у боротьбі з нацизмом і виявив неймовірну стійкість.

Радянські злочини сталінських часів не можуть виправдовуватись як аргумент на захист колабораціонізму з нацистським режимом та співучастю в його злодіяннях. Не варто нагадувати, що нацистська тоталітарна ідеологія розглядала український народ, як і представників інших слов'янських народів, як представників "нижчої раси".

Чи потрібно 9 травня проводити парад?

- Ми розуміємо, що паради пов'язані з величезним напруженням для військовослужбовців. Тому, на мій погляд, вони мають проводитися насамперед на ювілейні дати. А під час неювілейних річниць було б розумно звернутися до досвіду Харкова, де регулярно проводиться на вельми високому рівні військовий плац-парад. Це напрочуд урочисте дійство, яке підкреслює важливість моменту, але не вимагає залучення великої кількості військовослужбовців та техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наш народ не вийшов переможцем" - у Черкасах вшанували жертв Другої світової війни

Як влада має ставитися до ветеранів УПА?

- Є чітка й обов'язкова законодавча норма щодо ставлення представників влади до цього питання - стаття 6 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантіях їх соціального захисту". Вона визначає коло осіб, які належать до учасників бойових дій. Відповідно до пункту 16 цієї статті "учасниками бойових дій вважаються вояки Української повстанської армії, які брали участь у бойових діях проти фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941-1944 роках, які не вчинили злочинів проти миру і людства та реабілітовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні".

Як не допустити бійок між представниками різних політичних сил на 9 травня?

- Конче потрібно, щоб міліція завжди забезпечувала роз'єднання угруповань людей з різними поглядами. Але сутички, які сталися 9 травня 2011 року, не є традиційними для українського політикуму, наскільки б високого рівня не сягали ідеологічна поляризація та протиборство. Це радше була політична гра, заздалегідь сплановані політичні акції. В Україні заведено вшановувати всіх загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: моральний обов'язок українців — вшанування усіх жертв нацизму ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути