Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2013 12:33

Експерт: Боротьба із "кнопкодавством" почнеться із Київради

Експерт: Боротьба із "кнопкодавством" почнеться із Київради
Фото: lb.ua

Ініціатива УДАРу щодо позбавлення мандату народних депутатів за "кнопкодавство", прогули, подвійне громадянство можливо буде введена в Київраді, а потім і в наступній Раді, оскільки до цієї ініціативи депутати цієї Ради не готові.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Тарас Березовець.

"Майбутнє є в цієї ініціативи, проте не в цьому парламенті. Це абсолютно нормальна практика. Більше того, за не персональне голосування в Шотландії існує кримінальна відповідальність. Слід розуміти, що ця норма, якби це не здавалось, але рано чи пізно буде запроваджена в Україні", - висловив думку Березовець.

"Цього не може зробити нинішня Верховна Рада, оскільки люди, які в ній представлені це люди із різним менталітетом, і не всі це розуміють. Але ініціатива правильна, тобто інколи треба боротись із вітряками для того, аби нереальне ставало реальним", - додав політтехнолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров поклав квіти до пам'ятника Героям Крут

Окрім того, він зауважив, що ця впровадження такої ініціативи необхідна "підтримка і експертів, і громадян". Також він нагадав, що згідно із останнім опитуванням, близько 90% українців підтримують заборону не персонального голосування, і "виступають за введення відповідальності, якщо депутат голосує за своїх колег".

"Це дуже яскрава тенденція, яка свідчить про те, що рівномірно по Україні всі виборці не сприймають те, що депутати займаються "кнопкодавством", - висловив думку експерт.

Говорячи про те, коли ця норма може бути введена, він сказав: "Спочатку, я думаю, що ця норма буде введена в Київраді, тому що Київ таким завдає тренд цій країні".

"Маленький успіх на рівні місцевої громади..І коли там покажуть досвід позбавлення мандатів, то це може статись і в наступній Верховній Раді. Але те, що така практика має шанс розвиватися найближчим часом — то це правда", - резюмував Березовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція хоче судом змусити спікера оголосити про скликання позачергової сесії

Нагадаємо, депутати від "УДАРу" подадуть на розгляд парламенту проект змін до Конституції, який передбачає розширення переліку підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата. Насамперед, йдеться про позбавлення мандату за голосування чужою карткою.

Також законопроект передбачає дострокове припинення повноважень депутатів, які обрані від політичної партії, але які відмовилися увійти до складу її фракції, які систематично не ходять на засідання Верховної Ради та парламентських комітетів та які мають подвійне громадянство.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Боротьба із "кнопкодавством" почнеться із Київради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути