Ексклюзиви
понеділок, 10 березня 2014 12:02

Екс-держсекретар США закликала дати відсіч Путіну, інакше диктатори та екстремісти стануть сміливішими

Екс-держсекретар США закликала дати відсіч Путіну, інакше диктатори та екстремісти стануть сміливішими
Кондоліза Райс Фото: obozrevatel.com

США повинні продемонструвати Росії, що не допустять подальших кроків і що територіальна цілісність України священна. Це - найближче завдання Штатов, пише екс-держсекретар США Кондоліза Райс у статті для The Washington Post.

"Тут доречні дипломатична ізоляція, заморожування активів і заборона на в'їзд олігархам", - пише Райс.

Довгострокове завдання - дати відповідь Путіну.

"Він каже, що Україна ніколи не буде вільною робити власний вибір, - сигнал, покликаний відгукнутися відлунням у Східній Європі і країнах Балтії, - і що у Росії є особливі інтереси, які вона буде відстоювати будь-яку ціну", - йдеться у статті.

На думку Райс, Путін "поверне стрілки годинника назад, наскільки йому дозволять військова міць, економічні важелі і бездіяльність Заходу".

"Путін веде гру з далеким прицілом, спритно експлуатуючи будь-яким поміченим проломом. Так повинні робити й ми, практикуючи стратегічне терпіння, інакше його не зупинити", - пише автор.

Тиск можливий: Росія потребує зарубіжних інвестицій, за кордоном приховано "чимало злочинних доходів", "синдикат, що керує Росією, не винесе зниження цін на нафту", як і бюджет Кремля. У цьому зв'язку Райс дає Обамі внутрішньополітичну рекомендацію: "дозволити трубопровід Keystone XL і підтримати експорт газу зі США".

На думку автора, "українська проблема" у відносинах Заходу і Росія назрівала вже певний час. З часів Помаранчевої революції США і Європа намагалися переконати Росію, що Україна має бути незалежною державою, яка вільно робить власний вибір. Але для Путіна рух Києва на Захід - образа Росії.

"Коли Володимир Путін і я перебували в його кабінеті на президентській дачі в кінці 2004 року, з суміжної кімнати раптово з'явився Янукович", - згадує екс-держсекретар. За її словами, Путін сказав: "Познайомтеся з Віктором Януковичем, який балотується на пост президента України".

Райс коментує: "Путін хотів, щоб я зрозуміла суть: він моя людина, Україна - наша, не забувайте про це".

Також США мають відновити свій статус у світі, який, на думку Райс, "похитнувся від того, що ми занадто часто простягали руку дружби нашим супротивникам, іноді на шкоду нашим друзям".

"Вакуум сили" у світі заповнили екстремісти, диктатори, націоналізм і "такі, як Путін, - ті, хто усвідомлює, що "тверда сила" не втратила свого значення".

Це не спроба "врівноважити" міць США, а, навпаки, реакція на ознаки втоми та байдужості Америки, вважає автор. Події в Україні повинні стати "дзвінком будильника" для американських політиків. Якщо його не почути, диктатори та екстремісти стануть сміливішими, а інтереси і цінності США буде розтоптано, вважає Райс.

Зараз ви читаєте новину «Екс-держсекретар США закликала дати відсіч Путіну, інакше диктатори та екстремісти стануть сміливішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути