четвер, 13 листопада 2008 14:13

Єхануров стурбований ініціативою Медведєва залишити Україну за бортом

Україна стурбована ініціативою президента РФ Дмитра Медведєва з приводу створення нової глобальної системи безпеки за участю Росії, США і ЄС, заявляє міністр оборони України Юрій Єхануров.

"Ініціатива російського президента з приводу створення нової, глобальної архітектури безпеки, яка об"єднує тільки Росію, ЄС і США, викликає у нас певну стурбованість через виключення інших країн Європи зі сфери ухвалення рішень у галузі безпеки, що створить умови для диференційованого підходу розв"язання європейських проблем безпеки", - сказав міністр під час виступу на консультаціях високого рівня між Україною і НАТО у Таллінні в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Крім того, міністр підкреслив, що відновлення стабільності на Кавказі вимагатиме тривалих зусиль всіх провідних країн світу. "Конфліктом створено реальний привід для розгортання нового конфронтаційного протистояння в Європі і нарощування озброєнь", - підкреслив він.

Міністр додав, що сьогоднішнє твердження про те, що Україна не зазнає загроз територіальній цілісності та суверенітету, вимагає детального аналізу. "Базування частин ЧФ Росії у Криму в умовах відсутності механізмів попередження його залучення до бойових дій проти третіх країн веде до втягування України у збройні конфлікти і тим самим стає чинником дестабілізації безпеки всього Чорноморського регіону", - вважає Ехануров.

Міністр також підкреслив, що НАТО і ЄС у ході розвитку і ліквідації кризи довели, що залишаються єдиним ефективним механізмом підтримки миру і стабільності на євроатлантичному просторі.

"Україна бачить гарантування своїй власній військовій і економічній безпеці тільки шляхом набуття членства у цих поважних організаціях", - заявив міністр.

Також він додав, що Україна зацікавлена у налагодженні конструктивного діалогу між Росією, НАТО і Європейським Союзом. "Це сприятиме безпеці всіх країн", - переконаний міністр.

На його думку, наразі існує необхідність розвитку нових потужностей, які відповідають сучасним загрозам і ризикам у сфері безпеки, а також збільшення ресурсів для забезпечення обороноздатності України і боєздатності її Збройних сил.

5 листопада Президент РФ Дмитро Медведєв пообіцяв, що Росія розверне ракетний комплекс "Іскандер" у Калініградській області. Таким чином, РФ протидіятиме новому позиційному району американської системи ПРО поблизу своїх кордонів. Про російські плани у цій області Медведєв розповів у своєму першому посланні до Федеральних зборів.

ЄС висловив "надзвичайне занепокоєння" у зв"язку з оголошенням президентом Росії Дмитром Медведєвим про наміри розмістити ракети "Іскандер" у Калінінградській області.

Сьогодні президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія готова кардинально змінити свою відповідь щодо ПРО і обійтися без "Іскандерів" під Калінінградом. Медведєв везе на антикризовий саміт G20 пропозиції щодо нової архітектури фінансових ринків, а також "пряник" для США і Європи: розраховуючи на повноцінні партнерські відносини з новим лідером США Бараком Обамою.

Зараз ви читаєте новину «Єхануров стурбований ініціативою Медведєва залишити Україну за бортом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути