вівторок, 21 травня 2013 17:00

"Єдиного кандидата опозиції краще оголосити навесні 2014 року"

"Єдиного кандидата опозиції краще оголосити навесні 2014 року"
Олександр Палій. Фото: www.rionews.com.ua

Три опозиційні сили - "Батьківщина", УДАР та "Свобода" на акції 18 травня у Києві оголосили: підтримають єдиного кандидата вже за результатами першого туру виборів. Однак, якщо вибори будуть однотурові, то на них одразу піде єдиний узгоджений кандидат. Водночас серед політиків та експертів є різні думки з приводу того, коли ж все таки опозиції варто визначатися з єдиним кандидатом.

Політолог Олександр Палій переконаний, що найкращий час для визначення єдиного кандидата — це весна 2014 року, тобто, за 9 місяців до виборів. Про це він сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Коли опозиції буде доцільніше оголосити єдиного кандидата на президентські вибори 2015 року?

- Весна — це якраз нормальний термін. Бо досить прийнятний варіант це зробити саме тоді, коли почнеться реальна кампанія і коли до самих виборів залишатиметься 9 місяців.

Свого часу, на президентські кампанії 2004 року, Ющенко з'явився як спільний і узгоджений кандидат приблизно навесні. Тобто, за півроку до виборів. І цього часу цілком вистачило для кампанії.

Тобто, якщо брати із запасом — то зараз опозиції потрібно якраз приблизно 9 місяців. Технологічно це правильно. Звичайно, можна кандидата і за рік оголосити. Але, думаю, краще трохи пізніше, щоби не було втрачено ефект новизни. Бо коли менше року до виборів — це вже входження у виборчу кампанію. А більше року — це ще так, розгойдування.

За цей час можна встигнути мобілізувати електорат?

- Абсолютно. Я думаю, цього буде більше, ніж досить, для того, щоби розкрутити цього кандидата.

На останніх парламентських виборах ми вже бачили, як виборці можуть швидко мобілізовуватися. Зокрема досить серйозно "рвонула" "Свобода". Тобто, ми побачили, що в принципі демократичні виборці - досить освічені і швидко реагують на зміну політичної ситуації та на заклики своїх лідерів. Можна сказати, що у нас досить динамічні виборці.

Наскільки вірогідно, що опозиціонери все ж таки домовляться про єдиного кандидата вже у першому турі?

- Безумовно, у перший тур має йти один кандидат. Як на мене, було б значно корисніше для опозиції, якби вони не вели кампанію різних кандидатів, а вже визначилися б заздалегідь до початку кампанії з одним кандидатом. А двоє інших лідерів допомагали б кандидату у своїх регіонах, і таким чином включилися б фактично у цю командну боротьбу.

Як у такому випадку їм краще за все домовитися, аби ніхто не залишився ображеним?

- Справа не в образі, а в тому, що треба давати нову якість в країні. Всі лідери опозиційних сил, в принципі, досить молоді, і у них у всіх ця президентська кампанія - не останній шанс. І вони розуміють, що іноді перебуваючи навіть не на чільних посадах, можна собі зробити більш міцну політичну кар'єру.

Тому, думаю, тут не має бути таких думок, що це, мовляв, останній шанс і треба за нього хапатися, гризтися і так далі.

Чи варто зараз реально розглядати перспективи проведення виборів в один тур?

- Що стосується однотурових виборів, то якщо це буде зроблено - це буде колосальний скандал, бо це шулерство вищої міри. Такого ніде у світі немає

Вибори президента — це завжди вибори абсолютної більшості, а не відносної. Тому якщо влада спробує провернути таке шулерство, то, я думаю, їм дипломатичний бойкот, який був з приводу Тимошенко, видасться квіточками. Бо це — узурпація влади чистої води. Думаю, що так можна не тільки рахунків позбутися, а й ще і влади. І вони (влада) це мають розуміти.

Зараз ви читаєте новину «"Єдиного кандидата опозиції краще оголосити навесні 2014 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути