вівторок, 21 травня 2013 15:57

"Опозиція має не допустити Тягнибока до другого туру"

  Жінка вийшла на балкон із червоним прапором вітати мітинг Партії регіонів ”В Европу – без фашистов!”. Київ, вулиця Івана Мазепи, 18 травня 2013 рокуСпецпідрозділ міліції ”Беркут” стримує натиск учасників опозиційного мітингу неподалік Софійської площі в Києві 18 травня 2013 року. На акцію ”Вставай, Україно!” прийшли представники ”антифашистського мітингу”, організованого владою. Затіяли бійку. Міліція втрутилася, коли сили опозиціонерів почали переважати
Жінка вийшла на балкон із червоним прапором вітати мітинг Партії регіонів ”В Европу – без фашистов!”. Київ, вулиця Івана Мазепи, 18 травня 2013 рокуСпецпідрозділ міліції ”Беркут” стримує натиск учасників опозиційного мітингу неподалік Софійської площі в Києві 18 травня 2013 року. На акцію ”Вставай, Україно!” прийшли представники ”антифашистського мітингу”, організованого владою. Затіяли бійку. Міліція втрутилася, коли сили опозиціонерів почали переважати

18 ТРАВНЯ В КИЄВІ ПРОЙШОВ МІТИНГ ОПОЗИЦІЇ "ВСТАВАЙ, УКРАЇНО!" ОДНОЧАСНО ПАРТІЯ РЕГІОНІВ ПРОВЕЛА МАРШ "В ЕВРОПУ – БЕЗ ФАШИСТОВ!". КІЛЬКІСТЬ УЧАСНИКІВ ОБИДВОХ АКЦІЙ БУЛА ПРИБЛИЗНО ОДНАКОВОЮ. НАЙБІЛЬШОГО РОЗГОЛОСУ НАБУЛА БІЙКА НЕПОДАЛІК ОПОЗИЦІЙНОГО МІТИНГУ, ЯКУ ЗАТІЯЛИ "АНТИФАШИСТИ". ВОНИ ПОБИЛИ ЖУРНАЛІСТІВ ОЛЬГУ СНІСАРЧУК І ВЛАДА СОДЕЛЯ. МІЛІЦІЯ ПОРУШИЛА КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ. ЕКСПЕРТИ РОЗПОВІДАЮТЬ ХТО ВИГРАВ, А ХТО ПРОГРАВ ВІД ЦИХ АКЦІЙ

Сергій ГАЙДАЙ, 47 років, політтехнолог:

– ТУТ НЕМА РАХУНКУ, ЯК У ФУТБОЛІ. КОЖЕН ЗАСВІДЧИВ СВОЮ ПОЗИЦІЮ. Мітинг опозиції був природніший, бо люди прагнули взяти в ньому участь. Для опозиційно налаштованих українців це нормально – піти на масовий протест, адже більшість бажають змінити владу.Влада прагнула провокацій і зробила все, щоб показати картинку насильства. Справді, опозицію підтримують радикальніші сили, ніж колись. Їй потрібна мобілізація вуличного руху, без якого на виборах не обійдеться. Тож ситуація з броньовиком і побиттям журналістів була в жанрі таких протестів.Банкова показала, що може зібрати досить велику кількість людей. Водночас, її мітинг виглядав надуманим, як і будьякий мітинг на підтримку будьякої діючої влади. Це перетворюється на театр абсурду.Наполягання на фашистській тематиці в перспективі може бути як вдале, так і провальне. Стратегія влади – вивести проти Януковича у другий тур Олега Тягнибока. Його "Свобода" часто має ознаки радикального, правого руху, а сам Тягнибок не дотягує до президента всієї країни. Якщо ж він у другий тур не вийде, то проти поміркованих Яценюка й Кличка така тактика буде провальною. Опозиція має зробити висновки й не допустити Тягнибока до другого туру. Повинна бути компромісна фігура. Вона виб'є козирі з рук у влади.

Георгій ЧИЖОВ, 39 років, віце-президент Центру політичних технологій:

– АКЦІЯ ОПОЗИЦІЇ НЕ СТАЛА МАСШТАБНОЮ І НЕ СКОЛИХНУЛА ЦІЛУ КРАЇНУ, ЯК ПЛАНУВАЛИ. І це – поразка. З іншого боку, очевидного провалу нема. Мітинг був цілком масовий, попри спеку й перешкоди з добиранням до Києва. Опозиція довела, що до певної міри дієздатна. Влада теж нічого не виграла. Дискредитувати опозицію не вдалося. "Антифашизм" до пуття не запрацював. З одного боку, це вдала знахідка для Партії регіонів, бо вже геть нема про що говорити. З іншого – ідею "антифашизму" не сприймають серйозно навіть європейці. Тим більше з вуст українських комуністів.Репутацію влади сильно підмочило побиття журналістів. В Україні – це серйозний привід для суспільної реакції, що й відрізняє нас від деяких сусідніх режимів. Очевидно, "регіоналам" доведеться розслідувати бійку.З точки зору опозиції, бронетранспортер, бійки, штовханина з "Беркутом" – чудова картинка для телебачення. Це вже справило враження й на європейську громадськість, бо побачили, що протести потужні. Це може сприяти більшому тискові ЄС на Януковича. З іншого боку – видно, що влада не здатна проводити цивілізованої дискусії з опонентами. Українці побачили, що влада боїться опозицію. До слабких бронетранспортер через ціле місто не пропустили б.

Сергій ГОЛОВАТИЙ, 58 років, колишній міністр юстиції:

– ВІДБУЛАСЯ ДОГОВІРНА НІЧИЯ. Головний наслідок – побиття журналістів. Такого не може бути, щоб на мирних зібраннях бандити били людину, а міліція ніяк не реагує. Це – посадовий злочин. Міліція – співзлочинці. Мусить бути політична відставка відповідальних. Оце і будуть європейські цінності.Політики хочуть виводити людей на вулицю як бидло. Сказав – і вони пішли. Це прояв совка, що зневірює громадян. Тому абсолютна більшість залишаються вдома. Люди не бачать, навіщо їм виходити. Це однаково стосується і влади, й опозиції. Коли треба буде вийти, як­от 1991го чи 2004 року, українці вийдуть самі.

Кость БОНДАРЕНКО, 44 роки, політолог та історик:

– ТРЕБА УЯВИТИ, ЯКІ ЦІЛІ СТАВИЛИ ПЕРЕД СОБОЮ ОБИДВА ТАБОРИ. Для Партії регіонів логічною метою було б максимально зберегти свій електорат і його ядро. Натомість для опозиції – розширити кількість своїх симпатиків. Від цього залежатиме – хто отримає владу в країні 2015 року. З огляду на це 18 травня пройшло вхолосту для обох таборів.Опозиція могла назвати єдиного кандидати в президенти. Добре, не готові, то хоч назвіть єдиного кандидата в мери Києва. Теж – ні. Опозиції дуже потрібно було хай позірно, але показати єдність. Бо без цього в багатьох її критично мислячих прихильників може виникнути запитання: а нащо збирали людей? Усі заготовлені промови – про все і ні про що. Як же вони працюватимуть разом на перемогу, коли почнеться активна фаза виборів?Влада теж помилилася. Замість ігнорувати опозицію, демонструвати спокій і святкувати День Європи, хтось придумав "антифашистські марші". Це було зайве бездарне дійство. І воно аукнеться Партії регіонів, яка розхитує політичну ситуацію в країні.

Володимир ЦИБУЛЬКО, 48 років, політолог і поет:

– ТРЕБА ДИВИТИСЯ НА МОЖЛИВІ СЦЕНАРІЇ РОЗВИТКУ ПОДІЙ. Перше: відрепетирували громадське протистояння з мордобоєм і кров'ю. За таких умов в опозиційному таборі на перше місце виходить "Свобода". При радикалізації суспільства "тягнибоківці" виглядатимуть найадекватніше в опозиції.Не знаю, хто такий розумний нарадив "регіоналам" робити "атифашистську" акцію. Адже навіть їхні прихильники знають, що за рівнем лояльності до свобод людини "Регіони" – найбільш жорстка та фашизована партія. Їм би краще влаштувати День Європи з танцями і співами.Продовжує просідати рейтинг "Батьківщини", бо вона зависла в розтяжці між стилем "Свободи" й УДАРу. За таких умов вивести Тягнибока в другий тур проти Януковича стає не таким уже й казковим завданням для влади. Тому виграли від 18 травня дві сили – влада й "Свобода".

Роман ШРАЙК, 38 років, блоґер:

– "АНТИФАШИСТСЬКА" АКЦІЯ ВЛАДИ БУЛА НА 100 ВІДСОТКІВ КУПЛЕНОЮ. Стояли там люди, звезені, ніби стадо баранчиків, іноді махали прапорами. Опозиція виглядала живішою й природнішою. З погляду учасників – перемогли опозиціонери, бо їхнє зібрання було наповнене смислами. З іншого боку, телебачення показало картинку, де опозиція виглядала маргінальною.Побиття журналістів засвідчило, що влада готова бути зухвалою та жорсткою. Для Партії регіонів це – мінус, бо люди ще раз переконались: її не можна розглядати на тому ж рівні, як інші політичні сили. А опозиція отримала ще один аргумент на свою користь.Істерика з "антифашизмом" говорить про те, що влада остаточно зробила ставку на виведення до другого туру президентських виборів Олега Тягнибока. "Регіони" готові загострювати політичну ситуацію в країні. Зараз вони потрошку б'ють тих, хто потрапляє під руку, щоб максимально поляризувати суспільство, підготувати його до можливого силового сценарію.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція має не допустити Тягнибока до другого туру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

124

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути