пʼятниця, 27 травня 2022 10:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Джонсон пропонує Україні створити європейський альянс проти РФ - ЗМІ

Джонсон пропонує Україні створити європейський альянс проти РФ - ЗМІ
Не виключено, що чутки про нову співдружність поширюють, щоб чинити тиск на європейських лідерів напередодні червневих рішень. Фото: eastnews.ua

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон запропонував президенту України Володимиру Зеленському створити європейський альянс проти Російської Федерації.

Такий альянс може стати альтернативою вступу України до Євросоюзу, повідомляє Corriere Della Sera.

"Через невиразну позицію окремих країн щодо перспективи членства України в ЄС Джонсон намагається сплутати Брюсселю карти, виступивши із пропозицією нової системи політичних, економічних і військових союзів. Передбачається, що в новий альянс можуть увійти країни, незадоволені позицією Євросоюзу та відповіддю Німеччини на воєнну агресію Росії", - йдеться у публікації.

Джонсон нібито просуває цю ідею вже понад місяць, стверджують джерела видання. Вперше він представив її Зеленському під час візиту до Києва 9 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ України до ЄС може зайняти 15 або 20 років - французький міністр

"Запропонована модель Європейської Співдружності включатиме Велику Британію як лідера організації, а також Польщу, Естонію, Латвію і Литву. Туреччина, можливо, приєднається згодом. Київ зараз не зайняв певної позиції з цієї ініціативи. Все може вирішитися в червні", - пише Corriere Della Sera.

Зеленський чекає саміту лідерів Євросоюзу 23 червня та їхнього рішення щодо статусу кандидата на вступ до ЄС. Якщо Євросоюз обмежиться "туманною заявою про наявність у Києва європейської перспективи", Зеленський може серйозніше поставитися до пропозиції Джонсона.

Водночас не виключено, що чутки про нову співдружність поширюють, щоб чинити тиск на європейських лідерів напередодні червневих рішень.

Україна та інші країни-сусідки Євросоюзу повинні мати альтернативний варіант інтеграції у європейську спільноту. Окрім приєднання до ЄС, ним може стати "європейська політична спільнота". У цьому впевнений президент Франції Еммануель Макрон.

Радник глави Офіса президента Михайло Подоляк розкритикував альтернативну пропозицію Макрона для України.

Зараз ви читаєте новину «Джонсон пропонує Україні створити європейський альянс проти РФ - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути