неділя, 16 березня 2014 03:52

"Дуже скоро Майдан прийде в Росію"

"Дуже скоро Майдан прийде в Росію"
Антон Бондаренко. Фото: uktk.org

"Правий сектор" поступово з вільного об'єднання націоналістичних організацій та активістів перетворюється на чітко структуровану політичну силу. 22 березня має відбутись партійний з'їзд ПС. Його лідер Дмитро Ярош вже заявив про свої президентські амбіції. У процесі політизації цього утворення не обходиться без непорозумінь між бойовими побратимами. Так нещодавно на офіційному сайті "Правого сектору" було оприлюднено відеозвернення про виключення громадської ініціативи "Білий молот" з лав організації. Про те, у чому причина такого рішення, які подальші напрями боротьби, і чи буде російсько-українська війна, розповів Gazeta.ua координатор "Білого молоту" Антон Бондаренко.

Згідно із заявою, вас виключено з лав об'єднання нібито за маргінальні дії, які паплюжать рух "Правий сектор", та недотримання дисципліни. Про які саме маргінальні дії йдеться?

Чесно кажучи, я сам не розумію, про які маргінальні дії йдеться. Якщо нас підозрюють у чомусь поганому, то ми готові про це відкрито говорити.

Більше того, я особисто не знаю того, хто це відеозвернення робив. Ймовірно, що його зачитував активіст "Правого сектору", але хто саме, нам не відомо.

Ми являємось членами політради "Правого сектора". Ніхто офіційно нам не заявляв, що ми з неї виключені.

Ще під час Майдану ми постійно збирались на наради, спілкувались із Ярошем, пропонували свої кандидатури на ті чи інші керівні посади. Не завжди вдалось дійти спільної згоди, але це не слугувало причиною для образ і взаємозвинувачень.

Можливо, ви висловлювали забагато думок, які йшли врозріз із позицією керівництва "Правого сектору", адже йдеться про "порушення вами дисципліни"?

Напередодні появи цього відеозвернення ми спілкувались із представниками проводу "Тризуба", зокрема, із Стемпіцьким (головний командир ВО "Тризуб" імені Степана Бандери Андрій Стемпіцький — ред.), аби узгодити наші подальші спільні дії. Під час цих розмов про жодні маргінальні дії не йшлось.

Хай хтось вважає маргінальною нашу боротьбу проти корупції, але ми не збираємось полишати її й плануємо надалі займатись люстрацією перефарбованих чинушів. Миритись з бюрократією і нелегальним бізнесом ми не будемо.

До нас приходять десятки людей з Києва та областей, які повідомляють про безлад в їхніх рідних містах. Ще багато де залишились маленькі януковичі, так звані вошиві князьки, які за гроші зберегли свої посади. Ми вносимо інформацію про них у загальний реєстр і рано чи пізно викорінимо корупцію на місцях.

Яким саме чином ви плануєте це зробити?

Ми виступаємо за створення такого законодавства, яке дозволятиме без зайвої бюрократії і пролиття крові усунути з посади будь-якого чиновника, якому висловлює недовіру більшість місцевої громади. Йдеться як про найдрібніших функціонерів, так і про президента України. Мають бути створені такі юридичні норми, які дозволятимуть відкликати з посад нечесних на руку можновладців. Наші знайомі юристи вже працюють над цим.

Ви й надалі себе асоціюватимете з "Правим сектором"?

Ми співтворці "Правого сектору". Ми і є "Правий сектор". І якщо до нас виникають запитання з боку наших колег, то ми готові їх вислухати, якщо необхідно, піти на поступки і знайти компроміс.

Розумієте, наразі відбувається багато підкилимних, брудних політичних ігор. Війна на Майдані скінчилась, натомість почались політика і комерція. Мені бридко копирсатись у всьому цьому.

Проте якщо почнеться реальна зовнішня агресія проти України з боку північного сусіда, то увесь цей політичний бруд змиється.

Ви вірите у те, що росіяни почнуть повномасштабну наземну і повітряну операції на материковій частині України?

Я відмовляюсь у це вірити. Але надійні джерела стверджують зворотнє. 18 лютого, коли силовики погнали людей з Інститутської й оточили по периметру Майдан, я все ще не вірив, що буде його штурм. Але сталось те, що сталось.

Крим для Кремля насправді не дуже важливий. Путінська кліка хоче підкорити всю Україну для того, щоб вижити. Адже вона панічно боїться того, що пройде певний час, рік-півтора, і Майдан прийде в Росію. Росіяни побачать, що наша держава розвивається, життя в українців покращується. РФ від цього вибухне, адже там ситуація набагато складніше і проблем більше.

Так що очікуємо гіршого, але сподіваємось на краще.

Зараз ви читаєте новину «"Дуже скоро Майдан прийде в Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути