пʼятниця, 18 серпня 2017 17:36

Довіру до антикорупційних інституцій підірвано псевдоактивістами - юрист

Довіру до антикорупційних інституцій підірвано псевдоактивістами - юрист
Маса антикорупційних псевдоорганізацій реєструються за однією і тією ж юридичною адресою

Дискредитація антикорупційних організацій це результат неконтрольованого виникнення різного роду псевдоактивістів, громадських організації та фондів, які самі не просто загрузли в корупції, але є інструментом для шантажу, рейдерських атак та іншого беззаконня.

Саме цей бекграунд дозволив владі піти на такий відверто неохайний крок як звинувачення Віталія Шабуніна - про це заявив партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський, коментуючи судовий процес над головою Центру протидії корупції.

"Ситуація навколо Шабуніна при всій своїй політизованості, все ж стала можливою саме через загальну тенденцію підриву довіри до антикорупційних інституцій. І причина тому - практично неконтрольована діяльність псевдоорганізацій, які, працюючи під дахом боротьби з корупцією, явно зловживають як довірою так і повноваженнями в корисливих інтересах", - зазначив юрист.

"І якщо навіть на державному рівні такі органи як НАПК, НАБУ, САП та інші, періодично дискредитують себе сумнівними "успіхами" і явними замовними кампаніями, то що говорити про менш вагомі локальні організації", - заявляє експерт.

Як приклад експерт згадав нещодавні заяви активістки Руслани Броніної та її організації з пафосною, як він висловився, назвою "Міжнародні антикорупційні суди", про те що КМДА недоотримала якусь суму, при продажу акції Борщагівського хімзаводу. "Це, м'яко кажучи, не професійно. І той, хто стежить за роботою таких організацій, відразу може побачити ангажованість. Адже, за популістськими висловлюваннями немає жодного факту, зате є загрози за будь-яку ціну домогтися "справедливості" в українських та американських судах і скасувати угоду. Це при тому, що всім відомо, скільки зацікавлених сторін у розгойдуванні цього човна і скільки сторін, які бажають змінити результати цих торгів", - зазначає експерт.

За словами юриста, такі, псевдоорганізації цілими пачками реєструються за однією і тою ж юридичною адресою. Знайти їх дуже проблематично. А пред'явити претензії або закликати до відповідальності ще складніше.

"Ми ведемо ряд справ в яких фігурують так звані борці з корупцією, але за фактом займаються здирництвом.

Це схожа схема, за якою працювали рекетири в 90-их. На підприємство приходять представники якоїсь антикорупційної організації і пропонують "допомогу" в боротьбі з корупцією. І якщо керівник відмовляється від запропонованих вимагачами умов, то незабаром на підприємство обрушується ціле інформаційне цькування в ангажованих ЗМІ з публічними листами до уряду і звинуваченням в корупції. У цій ситуації може допомогти тільки кваліфікована юридична допомога", - зазначив Доманський.

Зараз ви читаєте новину «Довіру до антикорупційних інституцій підірвано псевдоактивістами - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути