четвер, 21 березня 2024 22:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Допомога в кредит: демократи в Конгресі можуть підтримати ідею Трампа

Допомога в кредит: демократи в Конгресі можуть підтримати ідею Трампа
Демократи в Конгресі можуть підтримати ідею Трампа про допомогу Києву в кредит. Фото: eastnews.ua

Демократи у Конгресі Сполучених Штатів Америки, як у Сенаті, так і в Палаті представників, припускають імовірність підтримки ідеї надання допомоги Україні у кредит.

Її запропонував експрезидент США Дональд Трамп, повідомляє The Hill.

"Концепція позики не є бажаною для демократів. Вони наполягають на прийнятті пакету надзвичайної зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив минулого місяця і який включає 60 мільярдів доларів допомоги для України. Вони критикують спікера Палати представників Майка Джонсона за його відмову винести цей пакет на розгляд. Але якщо кредитна стратегія, яку той запропонував сенаторам-республіканцям минулого тижня, може вивести Україну з глухого кута, деякі демократи кажуть, що вони тільки "за", - сказано в повідомленні.

Демократи підтримують допомогу Україні, заявив Бенні Томпсон із Комітету з питань національної безпеки.

"Називайте це кредитом чи як завгодно, але дайте їм ресурси. Ви маєте надати їм допомогу. Якщо це буде кредит, то це буде допомога. Якщо це буде пакет допомоги без жодних вимог, це все одно буде допомога", - сказав він.

Кредитна стратегія набула популярності серед республіканців в останні тижні, не в останню чергу тому, що Трамп використовує передвиборчу кампанію для просування ідеї про те, що вся зовнішня допомога США повинна йти у вигляді кредитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пов'язаний з Трампом юрист назвав американських законодавців, які працюють на росіян

Водночас не всі демократи й не всі республіканці поділяють ідею надання допомоги Україні у кредит.

"Майте на увазі, що і Ізраїль, і Україна змушені позичати багато грошей, щоб впоратися з війною. Тому, якщо ви плануєте погіршити їхню кредитоспроможність (а кредитний рейтинг Ізраїлю вже знизився), це шкодить вашому союзнику, поки ви робите вигляд, що допомагаєте йому", - зазначив старший член Комітету у закордонних справах Конгресу США Бред Шерман.

Вихідними сенатор-республіканець Ліндсі Грем звернувся до президента Володимира Зеленського, стверджуючи, що політика на Капітолійському пагорбі свідчить про "перетворення допомоги з боку США на безвідсоткову позику". Він назвав це навірогіднішим шляхом уперед.

"У нас закінчується час. Найкращий спосіб надати Україні допомогу, якої вона потребує, - це ухвалення Палатою представників законопроєкту Сенату. Проблема зі змінами полягає в тому, що на найпростішу річ тут, у Сенаті, може піти три дні. У нас немає часу", - пояснив лідер республіканців у Сенаті Мітч МакКоннелл.

Демократи тим часом стають відкритішими до концепції кредиту перед президентськими виборами у листопаді. Існує поширена думка, що з 60 мільярдів, передбачених на допомогу Україні, лише 12 мільярдів планується передати безпосередньо Києву, тоді як інші 48 мільярдів підуть в американський промисловий комплекс для виробництва озброєння. Саме ці 12 мільярдів доларів республіканці розраховують надати у кредит.

"Україна відчайдушно потребує грошей, і ми намагаємося знайти будь-який можливий спосіб отримати ці гроші. Не знаю, який викуп вимагатимуть республіканці, але я розумію нагальність цього моменту. Якщо є спосіб структурувати гроші для України таким чином, щоб отримати голоси республіканців, я б дуже уважно на це подивилася", - заявила сенаторка Елізабет Воррен.

Не всі демократи поділяють цю думку - дехто закликає "припинити займатися дурницями".

Колишній президент США Дональд Трамп є непередбачуваним політиком.

Тому його перемога на чергових президентських виборах може ускладнити ситуацію в Україні. Однак, "кінця світу" не станеться. Про це проєкту LIGA.Подкаст розповів колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. Він, зокрема, нагадав, що саме за попереднього президентства Трампа Україна почала отримувати зброю.

Зараз ви читаєте новину «Допомога в кредит: демократи в Конгресі можуть підтримати ідею Трампа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути