Ексклюзиви
вівторок, 17 серпня 2010 17:23

Донецький суд заборонив "вільний розвиток російської мови"

Донецький суд заборонив "вільний розвиток російської мови"

Донецький апеляційний адмінсуд скасував рішення облради від 2006 року про вільний розвиток і використання російської мови в Донецькій області.

Про це заявила заступник голови Донецького облорганізації Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка Марія Олейник, пише УНІАН.

Своє рішення  суд ухвалив 16 липня 2010 року після 4 років довгих судових розглядів.

Водночас, за словами правозахисника, поки йшли судові розгляди, облрада приймала програми про розвиток російської мови і російської культури в регіоні на виконання цього рішення.

Так, рішенням сесії облради від 26 вересня 2008 року депутатами була ухвалена програма розвитку російської мови і російської культури в Донецькій області на 2008-2011 роки.

Зокрема, ця програма передбачала фінансування з обласного бюджету у розмірі 7, 3 млн. грн. таких напрямів, як: оновлення бібліотек шкіл книгами російської художньої літератури (в обсязі 1,8 млн. гривень.); на оновлення і модернізацію науково-методичної бази кабінетів російської мови, забезпечення шкіл електронними дошками (600 тис. грн.).

Також гроші виділялися на факультативні курси російської мови в школах (360 тис. грн.); на підвищення кваліфікації та стажування вчителів шкіл і викладачів вишів у містах Росії; на проведення олімпіад, конкурсів, турнірів з російської мови тощо.

23 травня 2006 року до Ворошиловського адміністративного райсуду Донецька було подано позов про скасування рішення Донецької облради про вільний розвиток російської мови.

Нагадаємо, що програмою президента Віктора Януковича передбачалося надання російській мові статусу другої державної.

Сам же глава держави заявляв, що російська мова має посісти гідне місце у житті нашої країни.

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд заборонив "вільний розвиток російської мови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути