Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2014 12:55

Донбас поважає тільки силу - Гончаренко

Якщо б Володимир  Путін хотів приєднати Донбас до Росії, він вже б це зробив. На Донеччині немає жодних сил, які б перешкодили цьому. Але він не хоче цього робити, бо має інші плани.
Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів депутат Одеської облради Олексій Гончаренко.

Що показала ситуація на Сході - які там настрої?

Автор: Gazeta.ua
 

- Зараз Луганська область набагато спокійніша за Донецьку. І там відчувається українська влада. У Донецькій області українська влада взагалі не відчувається. Якщо брати не сам Донецьк, а менші міста, то там взагалі панує хаос. Громлять відділки міліції, адміністративні будівлі. Панує мародерство. Там дуже небезпечно для місцевих жителів, і взагалі для людей.

Які у нас є ще слабкі місця? Багато хто говорить про напад на Дніпропетровщину і Одещину.

- Ситуацію треба розділити. У Донецьку зараз розігрується не кримський сценарій. Є очевидні відмінності в поведінці Росії в цих регіонах. Крим був безпосередньо анексований, фактично забраний силою. На Сході ж відбувається інше — дестабілізується ситуація, щоб показати ніби Україна є неспроможною державою, яка не може впоратися зі своїми внутрішніми проблемами, є небезпечною для оточуючих держав і для власних мешканців. Тому, я думаю, що прямого нападу на східні регіони не буде. І думаю, що немає загрози прямого нападу на Одещину і Дніпропетровщину. Але будуть спроби зробити там те, що було зроблене на Донбасі — розхитати ситуацію, викликати масові заворушення, бажано з жертвами. Проте в Одесі ми не дамо цього зробити.

Що зараз робить влада аби вирішити проблеми на Сході?

- Я взагалі не бачу, щоб влада щось робила. Немає жодної дії — ні пропагандистської, ні військової, ні силової, ні роз'яснювальної.

Чому влада поводить себе так бездіяльно? Чому не розірве дипломатичні стосунки з країною-загарбником?

- Я не думаю, що було б правильно розривати дипломатичні стосунки з Росією. Там живе дуже багато українців, громадян України, які працюють в РФ. І не можна їх залишати без дипломатичного представництва України. А ось чому Україна беззубо і слабко виглядає в силовому плані, я не можу пояснити.

Які висновки має зробити центральна влада? Ми можемо втратити схід?

Автор: Gazeta.ua
 

- Якщо б Путін хотів приєднати Донбас до Росії, він вже б це зробив. На Донеччині немає жодних сил, які б перешкодили це зробити. Але він не хоче цього, бо має інші плани. Він використовує Донбас, як аркан на шиї України, щоб тримати її в такому жалюгідному стані поруч із собою. І це дуже небезпечно для мешканців Донбасу, бо Росія, на яку багато з них дивиться з надією, їх просто використовує.

Назвіть 2-3 пункти виходу з ситуації

- Треба зробити дві речі. По-перше, потрібно почати реальні силові акції по захисту осередків місцевої влади — відділків міліції, таких як у Горлівці. Там трималися дві доби і не отримали від центральної влади жодної допомоги. Треба показати силу, бо Донбас поважає силу. Друге — це треба шукати порозуміння не з екстремістами і сепаратистами, а з місцевими жителями. Треба показати, що вони мають право на російську мову, право на вирішення економічних питань на місцевому рівні. Треба закріплювати це законодавчо. Я наприклад, бачу сенс у тому, щоб розширити закон про основи мовної політики в України.

Наскільки реально провести президентські вибори в умовах російської окупації на сході України? 

- Це важко, але конче необхідно. Часу досить. На половині дільниць Донецької області можна забезпечити порядок щодо проведення виборів. Адже одна з головних цілей Росіїї — не допустити проведення президентських виборів в Україні. Росії не потрібен сильний глава держави, їй потрібен маріонетка-Янукович, якому вони кажуть, що робити, заявляти і підписувати. З іншого боку - Заходу потрібен легітимний партнер. І нам буде дуже важко втриматися без військової, технічної і фінансової допомоги Заходу.

Зараз ви читаєте новину «Донбас поважає тільки силу - Гончаренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути