пʼятниця, 15 червня 2012 15:57

Доля Тимошенко залежить від виступу збірної України на Євро — політолог

Доля Тимошенко залежить від виступу збірної України на Євро — політолог
Володимир Бондаренко каже, що Янукович може помилувати Тимошенко після Євро. Фото: vsiknygy.net.ua

Останні заяви Віктора Януковича про причетність Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня та можливість її помилування свідчать про те, що президент не має чіткої позиції щодо долі ув'язненої екс-прем'єрки.

Таку думку висловив керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко у коментарі для Gazeta.ua

"Глава держави вагається, тому проявляє таку непослідовність - припускає політолог. - Тиск Заходу у справі Тимошенко досить вагомий. На Євро-2012 приїхало дуже мало європейських лідерів. Незабаром треба буде брати нові кредити, бо економіка починає загальмовуватися. А без вирішення справи Тимошенко їх не дадуть. Грошей у бюджеті мало. Влада гарячково шукає нові способи його поповнення. Виводяться із тіні навіть такі галузі як горілчана. Цьогоріч її приріст склав 20 відсотків. З ринку зникає "ліва" горілка, сурогатні винні та коньячні напої. Але цього замало, гроші треба позичати. Тому необхідно шукати політичний вихід із проблем взаємовідносин з Європою та Америкою".

Влада може піти на виконання вимог Євросоюзу допустити Тимошенко і Луценка до участі у парламентських виборів, вважає Володимир Бондаренко. Але практично зробити це не встигне.

"До початку виборчої кампанії — 30 липня — недостатньо часу, щоб змінити законодавство, зазначає фахівець. - Треба прийняти законопроект у першому й другому читаннях. Практично це можливо тільки у вересні-жовтні. До того ж влада може порушувати проти Тимошенко все нові справи, щоб тримати її в підвішеному стані".

На думку політолога, на рішення Януковича може вплинути виступ збірної України на чемпіонаті Європи з футболу.

"Якщо вдала гра нашої команди триватиме, то рейтинг Януковича зростатиме. А тріумфаторам властива великодушність. Можливо, він тоді вдасться до помилування екс-прем'єрки. Сьогодні на матч Україна-Франція в Донецьк з'їжджається уся владна еліта. Планується нечувана підтримка трибун, щоб наша збірна виграла. Це політична відповідь на запитання, навіщо на підготовку потратили 50 мільярдів гривень з держбюджету. Бо якщо Україна невдало виступить, тоді люди спитають, для чого в убогій країні викинули стільки грошей на вітер", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, в інтерв'ю американському інформагентству Bloomberg президент України Віктор Янукович заявив, що Юлія Тимошенко причетна до вбивства депутата Євгена Щербаня.

Разом з тим в інтерв'ю американському журналу The Time Magazine глава держави припустив, що він може помилувати екс-прем'єрку після проходження її справи через усі судові інстанції, у тому числі Європейський суд.

Зараз ви читаєте новину «Доля Тимошенко залежить від виступу збірної України на Євро — політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути