неділя, 09 травня 2021 11:08

"Додому не повернувся кожен п'ятий українець": Зеленський звернувся з нагоди Дня перемоги

"Додому не повернувся кожен п'ятий українець": Зеленський звернувся з нагоди Дня перемоги
У День перемоги над нацизмом президент взяв участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні на Площі Слави у Києві. Фото: пресслужба Офісу президента

Українцям, які захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні, подякував президент Володимир Зеленський.

"Для нас перемога над нацизмом - це вдячність, яка немає меж, і пам'ять, про її страшну ціну", - написав глава держави на сторінці у Facebook.

"Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає День перемоги над нацизмом. За моїми плечима – обличчя людей, завдяки яким вона стала можливою. Звісно, їх значно більше. І майже кожна українська родина має в сімейному альбомі таке фото. Де зображений батько, дідусь чи прадід…Що для нас перемога над нацизмом? Це вдячність. Яка не має меж, строків давності чи географічного поділу. Це пам'ять. Про її страшну ціну. Про те, що у Другій світовій загинуло понад вісім мільйонів українців. Що додому не повернувся кожен п'ятий українець. Що загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УІНП створив відео про міфи Дня перемоги

За його словами, про цю війну розповідали з покоління в покоління.

"Тепер діти розповідають батькам, дідусям та бабусям про воєнні дії й відбиття ворожих атак. Тож нехай героїзм наших предків дає силу новому поколінню українських військових, наших захисників. З вірою в це, з надією на мир ми дякуємо та вклоняємось сьогодні всім українцям, які захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні".

У зверненні з нагоди Дня перемоги над нацизмом Зеленський заявив, що для українців це гордість за наших предків, які були невід'ємною частиною перемоги, спільної перемоги, де всі країни та народи, що боролися з нацизмом, були важливими, без приставки "більш" або "менш".

Президент запевнив, що в Україні не забудуть і не втомляться щороку згадувати самі та нагадувати іншим, що 30 квітня 1945 року прапор перемоги над Рейхстагом встановлював українець Олексій Берест, і що виходець з родини українських лемків Майкл Стренк встановлював прапор США над Іодзімі, що 2 вересня 1945 року акт про беззастережну капітуляцію Японії над лінкорі Міссурі приймав українець, генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко. В Україні не забудуть також іще сотні тисяч імен українців, які вписані в історію Другої світової війни та перемоги над нацизмом.

Також у День перемоги над нацизмом президент взяв участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні на Площі Слави у Києві. Церемоніальна група воїнів почесної варти встановила вінок до могили Невідомого солдата.

Володимир Зеленський поклав квіти до Вічного вогню, вшанувавши пам'ять воїнів, загиблих під час Другої світової війни. Квіти до підніжжя меморіалу також поклав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Оголосили хвилину мовчання, пролунали удари барабана. Військовий оркестр виконав Державний гімн України. Воїни почесної варти салютували з особистої зброї шістьма залпами та пройшли перед монументом урочистим маршем.

8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення. Цього дня 1945-го у Берліні о 21:20 за місцевим часом підписали Акт капітуляції Німеччини. Лідер Німеччини Адольф Гітлер застрелився 30 квітня 1945 року у своєму бункері. Його наступником за заповітом став 53-річний грос-адмірал Карл Деніц. Він створив власний уряд, який спробував вести переговори з союзниками, однак безуспішно. День перемоги над нацизмом у Другій світові́й війні́ або День перемоги — державне свято в Україні, яке офіційно відзначають 9 травня, починаючи з 2016-го року, вихідний день. Прийшло на зміну радянському святу День перемоги, яке святкували в СРСР, а потім в Україні до 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «"Додому не повернувся кожен п'ятий українець": Зеленський звернувся з нагоди Дня перемоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути