Ексклюзиви
субота, 26 березня 2011 12:31

До України почали повертатися вкрадені Лазаренком мільйони

До України почали повертатися вкрадені Лазаренком мільйони

США перерахували до держбюджету України 3 млн. доларів, які раніше належали колишньому партнерові по бізнесу екс-прем'єра Павла Лазаренко Петру Кириченку. Про це повідомив колишній заступник генпрокурора Микола Обиход.

Як відомо, гроші Петра Кириченка на закордонних рахунках, як і грошові кошти Павла Лазаренка, були заарештовані у кінці 90-х років, а сам він певний час проходив як співучасник злочинів, здійснених прем'єром-втікачем. Кириченка взяли під варту американські правоохоронні органи через півроку після затримання Лазаренка в 1999 році, якому на той момент в Америці висунули звинувачення в здирництві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Проте в ході слідства Кириченко почав активно співпрацювати з американським звинуваченням, свідчити проти колишнього прем'єра, внаслідок чого став ключовим свідком у справі Лазаренка.

Навесні 2000 року Кириченко і правоохоронні органи США підписали угоду, згідно з якою українець добровільно передав американській прокуратурі усі наявні у нього речові докази, вказав, кого в Україні варто допитати, а також сплатив переліт в Сполучені Штати двох свідків з України.

Також Кириченко заплатив до держбюджету США 3 млн дол в якості "добровільної компенсації". Очевидно, саме ця сума і була нещодавно передана Україні. Нині Кириченко разом з сім'єю проживає в США.

Нагадаємо, відповідно до свідчень Петра Кириченка, які він дав американському слідству, будучи прем'єр-міністром, Павло Лазаренко лобіював бізнес-інтереси Кириченка і при цьому вимагав у нього гроші.

Павло Лазаренко був затриманий в аеропорту Нью-Йорка 12 років тому за порушення візового режиму, за підозрою в спробі нелегально проникнути в США. Він звернувся до американської влади з проханням надати йому політичний притулок, проте замість цього Лазаренку були пред'явлені звинувачення в здирництві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Об'єм коштів, які знаходилися на рахунках Лазаренка і були заарештовані в США, сягають 280 млн. дол.

 

Зараз ви читаєте новину «До України почали повертатися вкрадені Лазаренком мільйони ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути