пʼятниця, 07 вересня 2018 11:24

До початку роботи Антикорупційного суду депутати удосконалять покарання за незаконне збагачення

До початку роботи Антикорупційного суду депутати удосконалять покарання за незаконне збагачення
Запропонований законопроект відноситься до "законів суспільного спокою". Фото: bragar.org.ua

Чинна редакція статті 368-2 Кримінального кодексу України – "Незаконне збагачення" діє з 4 березня 2015-го. Приймаючи її, законодавці планували застосовувати норми статті для розслідування справ, пов'язаних із володінням посадовими особами активами, походження яких вони не можуть пояснити. Проте, як виявилося, за 3,5 роки дії даної статті не було винесено жодного судового вироку.

Причини цієї проблеми та шляхи її вирішення обговорили 6 вересня в редакції газети "Голос України" на круглому столі народні депутати України, представник Верховної Ради України у Конституційному Суді, заступник генерального прокурора України, провідні українські науковці.

Як виявилося, формулювання статті 368-2 прямо суперечать не лише ст. 62 Конституції України, яка гарантує презумпцію невинуватості. Так само існує суперечність статті 17 КПК України – "Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом".

Учасники круглого столу підкреслили, що саме для вирішення даної проблеми у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму запобігання корупції (№8517).

Заступник голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції народний депутат Ігор Попов повідомив, що законопроектом передбачається приведення законодавства у відповідність до Конституції України та міжнародних конвенцій.

"Поки що єдиним наслідком системи електронного декларування стали публічні скандали. Ми повинні дати правоохоронним органам дієвий інструмент контролю видатків посадових осіб, перевірки декларацій і покарання винних у випадку доведення незаконного характеру набутих активів", - вважає парламентарій.

Підбиваючи підсумок дискусії, представник Верховної Ради України в Конституційному Суді Анатолій Селіванов заявив, що даний законопроект відноситься до "законів суспільного спокою".

"Такі закони приймаються для того, щоб громадянин був упевнений у наявній системі контролю над статками посадових осіб", - наголосив Селіванов.

Зараз ви читаєте новину «До початку роботи Антикорупційного суду депутати удосконалять покарання за незаконне збагачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути