субота, 08 травня 2010 11:24

Для оскарження угоди по ЧФ Росії достатньо 45 депутатів

Для оскарження угоди по ЧФ Росії достатньо 45 депутатів

Щоб оскаржити в Конституційному Суді угоду про базування Чорноморського флоту РФ на території України потрібно звернення не менш як 45 депутатів опозиції.

Про це напередодні під час прес-конференції "Судове оскарження та денонсація угод по Чорноморському Флоту. Юридичні можливості" заявив директор "Української юридичної компанії" Олег Мусієнко.

"Це єдина можливість. Вирішення питань про відповідність законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради Автономної Республіки Крим належить лише до повноважень Конституційного суду. Про це йдеться у частині третій статті 150 Конституції України. Їх розглядають лише за зверненнями президента, не менш як сорока п'яти народних депутатів, Верховного Суду, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Верховної Ради Криму", - сказав він. 

Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут пояснює, що основною причиною оскарження може бути порушення регламенту Верховної Ради.

"Кількість зареєстрованих депутатів на початок сесії не відповідала кількості голосуючих. Проголосували відсутні депутати. А згідно Конституції – голосування має бути персональним. До того ж згідно статті 17 Конституції України неможливе розташування іноземних військових баз на території держави", - зазначив експерт.

Обидва експерти зійшлись на тому, що підготовка, підписання і ратифікація цієї угоди – непрозорий процес. Ніхто не бачив економічних і юридичних висновків.

Олег Мусієнко додав, що кожен громадянин може оскаржити рішення по ЧФ.

"Позовну заяву повинен подати до суду загальної юрисдикції. І він зобов"язаний прийняти до розгляду позов. Але через те, що ці питання віднесенні виключно до компетенції Конституційного суду, суд загальної юрисдикції виносить мотивовану ухвалу і направляє справу цивільну або адміністративну до Верховного суду. Той має право звернутись до Конституційного суду, щоб він вирішив це питання. Це те, що стосується правової точки зору. Проте звернення громадян до суду в наскрізь корумпованій країні – не ефективні".

21 квітня Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року.

27 квітня Верховна Рада ратифікувала домовленість.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Для оскарження угоди по ЧФ Росії достатньо 45 депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути