пʼятниця, 29 жовтня 2021 10:07

Для Офісу президента буде керованою фігурою: що відомо про майбутнього міністра оборони
5

Новим міністром оборони наступного тижня стане 55-річний Олексій Резніков. Про це офіційно оголосили вчора ввечері після засідання фракції "Слуги народу". На посаді він замінить 66-річного Андрія Тарана.

Першим про кандидатуру Резнікова на міністра оборони у Facebook написав журналіст Юрій Бутусов:

"Резніков не був раніше пов'язаний із питаннями оборони й безпеки. Це професійний адвокат, який не мав стосунку до бойових дій і оборонного планування. Для Офісу президента буде керованою фігурою. Йому знадобиться чимало часу, щоб зануритися в хаос і випрацювати в ньому якусь логіку й стратегію. Головною мотивацією Зеленського було бажання мати "говіркого" міністра оборони замість "мовчуна" Тарана. Резнікова президент бачить як дипломата й комунікатора, а не військового реформатора, організатора оборони. Тому немає передумов для структурних змін в армії. Резніков інтелектуал. І є надія, що зможе навести лад хоча б у критичних сферах, які повністю розвалив Таран - держоборонзамовленні, закупівлях пального, де масштаби корупції і безвідповідальності вже опустилися до рівня 2013 року. Гірше не може бути".

У закупівлях пального масштаби корупції і безвідповідальності вже опустилися до рівня 2013 року

Сергій Згурець, військовий експерт:

"Андрій Таран упорався з низкою головних завдань із забезпечення змін у війську. Відповідно до ухвалених в Офісі президента рішень. На рівні державних програм він свою роботу зробив. Міністерство оборони відпрацювало. Державні програми розвитку Збройних сил і озброєнь добігли кінця. Зараз треба дійти до нових пріоритетів. Мають бути спрямовані на посилення обороноздатності й із баченням, що робимо на Донбасі. Це стратегічні речі. Соціальні - низька зарплата військових. Усе це лягає на плечі нового міністра.

Проблема Тарана в непублічності. Пам'ятаємо жіночі підбори для параду, наприклад. Відомство не могло налагодити нормальну комунікацію із суспільством. А що це є головним чинником подальших змін. Таран мав нормально пояснювати, чому та як щось робить.

Новий міністр оборони буде набагато публічнішим. Якщо й не розбиратиметься в певних речах, то яскраво їх подаватиме. Цікаво, чи зможе новий міністр привести свою команду. Якщо не вдасться, то матимемо й далі залаштункові протиріччя між угрупованнями, які хочуть мати вплив на фінансові потоки щодо переозброєння, закупівель пального".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парад на підборах: чому обурює рішення Міноборони

Олексій Резніков одружився вдруге із телеведучою Юлією Зорій у липні 2020 року
Фото: Facebook Олексія Резнікова
Це фото у соцмережі Олексій Резніков підписав так: "Я би радив витрачати час на підготовку. Кожний має бути на поготові. Слава Україні!"
Олексій Резніков любить перегони. Це авто називає "Жабка 505"
Три роки тому Олексій Резніков почав учитися аргентинському танго
2013 року Олексій Резніков у Франції видавав заміж доньку Анастасію

Олексій Резніков родом зі Львова. Після школи проходив строкову військову службу в парашутно-десантних військах Збройних сил. Закінчив юрфак Львівського держуніверситету ім. Івана Франка. Понад 25 років займався адвокатською діяльністю. Представляв інтереси Віктора Ющенка 2004-го у Верховному суді, коли той балотувався на посаду президента. З колегою Сергієм Власенком домоглися, щоб результати другого туру визнали недійсними.

2008-го його обирали до Київради від Блоку Миколи Катеринчука. За шість років став секретарем Київської міської ради, заступником мера Віталія Кличка. Відповідав за реформу місцевого самоврядування.

Резніков потрапив у команду чинного президента завдяки знайомству з керівником його Офіса Андрієм Єрмаком. Спочатку Володимир Зеленський призначив його представником України в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі. З березня 2020 року Резнікова призначили віцепрем'єром - міністром із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Увійшов до президентської Нацради реформ.

Любить дайвінг, стрибки з парашутом, автоспорт, лижі, куховарити. Брав участь і перемагав у трофі-рейдах. Є автором короткометражок "Люди-квадроцикли".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський визначився із кандидатом на міністра оборони - Арахамія

Про армію:

"Через фронт пройшло приблизно 500 тисяч українців. Це потенціал резервістської армії, плюс додамо їхніх родичів. Люди точно знають, як тримати зброю і воювати. Майже кожен захищатиме свою домівку", - квітень 2021 року.

Про війну й Росію:

"Україна має працювати над створенням механізмів перехідного правосуддя. Серед них - порядок амністії тих, хто брав участь у військовій агресії проти української армії. Доведеться визначати, хто такі колаборанти, злочинці, а хто - заручники. Хто підпадає під амністію, а не мають карати. Безпечна реінтеграція може затягнутися приблизно на 25 років", - вересень 2020-го.

"Росія намагається уникнути санкційного тиску з боку цивілізованих країн, які підтримують нашу територіальну цілісність. Розповідає, що не є учасником подій на Донбасі. Хоча всі знають, що саме вона є державою-агресором і розв'язала цю війну", - квітень 2021 року.

Про Мінські угоди:

"Всі чекають дива від Мінських угод. Не треба. Це не майданчик, на якому можна досягнути миру. Якщо Мінські угоди більше не працюють, то підпишімо Стокгольмські. Чому ні? Подивіться на приклад Нагірного Карабаху. Проблемі 30 років і вона знову рвонула. Це свідчить про те, що не можна затягувати, потрібно шукати рішення. Якби могли самі впоратися, це зробили б. Тому потрібні нові посилені альянси", - жовтень 2020 року.

Про НАТО:

"Ми зайдемо в Альянс тоді, коли будемо рівними партнерами й розумітимемо, що досвід української армії їм важливий. Те, що знає сьогодні українська армія на рівні щоденного протистояння, не знає ніхто в НАТО", - липень 2021-го.

Те, що знає сьогодні українська армія на рівні щоденного протистояння, не знає ніхто в НАТО

Родина:

Одружений удруге з телеведучою 34-річною Юлією Зорій. Познайомилися 2017 року на вечірці на честь Євробачення. Побралися торік на адміністративному кордоні окупованого Криму з Херсонською областю - у пункті пропуску "Каланчак". Зорій працює на телеканалі ICTV із донькою Резнікова Анастасією Штейнгауз. Від першого шлюбу ще є син Олексій.

Статки:

У березні 2020-го Олексій Резніков подав декларацію про доходи. Є три квартири в Києві на 167, 103 та 44 кв. м, будинок у Козині поблизу столиці, шість земельних ділянок під Києвом. Машини: Audi, Volkswagen, Porshe, Mini. Є причіп, багі, квадроцикл. У власності - колекція дорогих годинників і зброя. Заробив понад 20 млн грн зарплати, ще 1 млн грн склали гонорари. Має готівкою €300 тис., у банку тримає $125 тис.

Андрій Таран працював міністром оборони з 4 березня 2020 року. Його рекомендували голова Офіса президента Андрій Єрмак і начальник комітету з розвідки Руслан Демченко, яким глава держави віддав усі повноваження з управління сектором оборони й безпеки. За словами Юрія Бутусова, саме ці двоє до останнього не хотіли заміни Тарана. Мовляв, був слухняним виконавцем. Наприклад, міг запровадити в дію наказ про штрафи для тих, хто стріляє в російських окупантів чи в ручному режимі впливати на будь-які питання в армії, насамперед на держзакупівлі.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова замінить нардеп від "Слуги народу" Ірина Верещук. Керувати Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів замість Романа Абрамовського буде його заступник Руслан Стрілець. У Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості замість Олега Уруського піде працювати Павло Рябікін, який зараз керує Митною службою. На місце першого віцепрем'єра замість Олексія Любченка претендує заступниця голови Офіса президента Юлія Свириденко.

Зараз ви читаєте новину «Для Офісу президента буде керованою фігурою: що відомо про майбутнього міністра оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути