пʼятниця, 23 липня 2010 14:35

Для Азарова об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" вже не жарт

Для Азарова об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" вже не жарт

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що пропозиція його російського колеги Володимира Путіна не була жартом.

"Пропозиція російського колеги Володимира Путіна об'єднати російський "Газпром" і "Нафтогаз" не була жартом. Процес створення транснаціональних об'єднань характерний для глобальної економіки, тільки у нас його штучно політизують", - пояснив прем'єр-міністр.

При цьому Азаров наголосив, що "необхідно все прорахувати за одним залізним принципом: наскільки це відповідає стратегічним інтересам України".

Також глава уряду повідомив, що проведено кілька раундів переговорів з Росією і з Європейським Союзом, а Верховна Рада прийняла Закон про ринок газу - ключова умова ЄС, який вимагав зробити газовий ринок та систему "Нафтогазу" прозорими.

"До речі, система "Нафтогазу" була закрита не тільки для міжнародного аудиту, а й для власного уряду. Ні попередній президент, ні Кабінет Міністрів не були знайомі з тими угодами, які Юлія Тимошенко підписала в січні 2009 року. Прийшовши до влади, ми нарешті знайшли ці документи", - сказав прем'єр.

При цьому він відзначив, що йому важко зрозуміти, як така угода з боку України могла бути підписана, оскільки вона, на думку Азарова, є економічно небезпечною для країни.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Микола Азаров унеможливлював злиття "Нафтогазу" з "Газпромом".

Газпром вважає, що першим етапом на шляху об'єднання може бути створення спільного підприємства.

Російська сторона запропонувала Україні створити на паритетних засадах СП, яке займатиметься видобутком газу на території Росії і транзитом російського газу в країни Європи через територію України.

За словами міністра палива і енергетики Юрія Бойка, одним з родовищ, на якому може працювати СП, є структура Палласа на шельфі Чорного моря (родовище розташоване в зоні делімітації російсько-українського кордону).

Згідно пропозиції російської сторони, українським внеском при створенні СП може стати вся газотранспортна система України.

Відзначимо, що експерти негативно оцінюють подібне злиття. Зокрема, голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик заявляв: "Якщо брати капіталізації двох компаній, то частка "Газпрому" була б 94-95%, а "Нафтогазу" - 5-6%. Це не об'єднання, а поглинання".

ІМК.

Зараз ви читаєте новину «Для Азарова об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" вже не жарт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути