середа, 19 травня 2010 10:02

"Регіонали" готують приватизацію української ГТС

Підписання харківських угод щодо подовження базування Чорноморського флоту Росії в Севастополі в обмін на дешевий російський газ здійняло хвилю обурення в суспільстві. Її не могла не помітити навіть влада, представників якої важко запідозрити у схильності до сентиментів.

Однак напередодні візиту до Києва російського президента Дмитра Медведєва на вимогу опозиційних сил перший віце-прем"єр Андрій Клюєв розповів у парламенті про угоди, заплановані до підписання, — в освітній сфері, щодо делімітації кордонів на суходолі тощо. Отже, "експромтів", подібних до ідеї Володимира Путіна про злиття "Нафтогазу" та "Газпрому", цього разу не було.

Проте найбільшою помилкою було б думати зараз, що Віктор Янукович і його оточення схаменулися, стали щирими патріотами. Максимум, що можна припустити: в них вистачило розуму не роздмухувати ситуацію в країні, яка й без того розжарилася до краю.

Паралельно з цим партія влади намагається надати чинність рішенням, які все одно дозволять їй здійснити свої оборудки з Росією, зокрема в нафтогазовій сфері. Йдеться про зареєстрований у Верховній Раді законопроект, що передбачає скасування заборони на будь-яку реорганізацію, приватизацію, передачу в концесію чи оренду української газотранспортної системи, — через скасування частини Закону України "Про трубопровідний транспорт".

Цей закон ухвалили за ініціативи фракції БЮТ 2007 року.



Сергій Соболєв: "Зафіксована заборона продажу газових магістралей"

— У нас існує закон, прийнятий, іще коли ми були при владі, де чітко зафіксована заборона продажу, здачі в концесію, в оренду газових магістралей і газових сховищ України, — коментує новий законопроект прем"єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв. — На додачу до так званої угоди про дешевий російський газ і здачу території Криму Партія регіонів внесла законопроект про можливість приватизації газотранспортних магістралей України.

Тобто "тихою сапою" "регіонали" все одно йдуть до озвученої раніше мети, за якою стоять російські інтереси.

Привертає увагу і спроба владної коаліції знайти новий спосіб боротьби з опозицією та незручними журналістами, які критикують дії влади або ж намагаються хоча б незаангажовано аналізувати їх. Так, іще один законопроект, нещодавно зареєстрований у парламенті, стосується поновлення кримінальної відповідальності за наклеп.


Микола Томенко: "За часів Леоніда Кучми довели, що це середньовічна норма"

За словами віце-спікера Верховної Ради, "бютівця" Миколи Томенка, це дозволить владі в потрібних випадках порушувати кримінальні справи, і йому відомо про існування такої "спокуси".

— У законодавстві жодної демократичної країни немає подібної норми, — говорить Томенко. — Але якщо нам вдалося за часів Леоніда Кучми довести, що це середньовічна норма, то я переконаний, що сьогодні парламент не підтримає відповідний законопроект.

Цікавий момент — автором обох проектів законів є народний депутат Василь Кисельов, обраний за списком Партії регіонів. Той самий, який перед виборами поскандалив з Віктором Януковичем, а після перемоги останнього увійшов до коаліції вже як позафракційний. От і міркуй — або Кисельов поспішає спокутувати свою "провину", або "регіонали" намагаються використати його, щоби показати — мовляв, ініціатива не від нас.

Досі йшлося про плани. Утім вимальовується ще одна реальна проблема в українсько-російських відносинах, де інтереси України можуть бути знову здані. Зокрема представники опозиції попереджають про можливу втрату нашою державою частини території в районі Керченської протоки.


Борис Тарасюк: "Ми можемо позбутися суверенітету щодо острова Тузла"

Екс-глава Міністерства закордонних справ, лідер Народного руху Борис Тарасюк заявив, що це може статися внаслідок домовленостей між Україною і Росією щодо делімітації морського кордону на російських умовах:

— Крім того, Україна може втратити значні кошти, які надходять за право проходу Керч-Єнікальським каналом. Також хочу сказати, що в такому разі ми можемо позбутися контролю та суверенітету щодо острова Тузла.

За словами Бориса Тарасюка, опозиція вимагатиме заслухати інформацію від уряду щодо домовленостей із Росією в цій сфері. Він нагадав також, що в разі укладення угоди щодо делімітації морського кордону цей документ потребуватиме ратифікації у Верховній Раді. Лідер Народного руху повідомив і про те, якими можуть бути кроки опозиції, аби не допустити ухвалення цього рішення: "Інструментарій дій опозиції серйозно звужений антиконституційною більшістю. І якщо нас позбавлятимуть можливості чинити спротив прийняттю нинішньою владою антидержавних рішень, єдиний засіб, який нам залишиться, — вийти на вулицю".

Отже, не можна втрачати пильності. Як у приказці: "Стежте за руками". За руками влади — в даному разі.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" готують приватизацію української ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути