понеділок, 22 жовтня 2012 12:46

Для Януковича важливо знати, чи підтримає його Путін після виборів - політолог

Для Януковича важливо знати, чи підтримає його Путін після виборів - політолог
Вадим Карасьов: Янукович хоче почути від Путіна преференції від вступу до МТ. Фото: 24tv.ua

Президент Віктор Янукович хоче ще раз почути від Володимира Путіна, які йому будуть преференції від вступу до Митного союзу.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов, говорячи про візит Януковича до Москви.

"Поки що несподіваних домовленостей не буде. Іде зондаж, розвідка. Януковичу важливо визначити позицію Путіна. Януковича зараз, перш за все, турбують вибори до парламенту, що буде після них, яка буде соціальна і політична ситуація, яка буде напруга, як відреагує Європа. Водночас, і те, що думає з цього приводу Путін, яка буде реакція Росія, - переконаний експерт. - Тим більше, що проблема Тимошенко — це проблема, яка є подразником у відносинах між Путіним і Януковичем. Європа все більше вимагає лікування Тимошенко закордоном і очевидно Януковичу теж важливо тут знати, чи буде на цю тему висловлюватися Путін і як він буде висловлюватися".

Крім того, на переконання Карасьова, немаловажлива зараз для Януковича і економічна ситуація країни після виборів.

"Казна порожня, золотовалютні резерви зменшуються, курс валюти утримується з великою напругою штучно перед виборами. Після виборів потрібно буде вирішувати, що робити з гривнею, наскільки її девальвувати. А це залежить від продовження співпраці з МВФ, або від кредитів, які може надати Україні та ж Росія, або інші країни, в яких є сьогодні долорава маса, наприклад Китай", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович поїхав до Путіна, щоб "звірити годинники" напередодні виборів - експерт

Політолог додав: "Співпраця з МВФ — це, все ж таки, певні політичні умови, перш за все, з точки зору демократизації країни і не сповзання її до авторитаризму. Януковичу важливо тут знати: чи можна розраховувати на Росію, якщо йому доведеться закручувати гайки в середині України, чи все таки посилати гонців в особі Азарова, чи інших урядовців до Вашингтону і просити грошей у МВФ".

Також, переконаний Карасьов, значну вагу мають у домовленості щодо газу: "Газова угода знекровлює український бюджет, а часу для маневру, для того, щоби стати більш енергонезалежними, у Януковича мало. Зрозуміло, що можна частково закупляти газ у Німеччині, але це все тактичні маневри, вони не вирішують стратегічного питання — за якою ціною буде Україна закупляти газ, чи зможе його купляти у РФ за зменшеною ціною".

Політолог зазначив, що крім того, зараз Росія робить усе, аби затягнути Україну до Митного союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко у в'язниці проводить більше зустрічей зі світовими лідерами, ніж Янукович

"Торгівельні війни між Україною і Росією зараз у розпалі. Росія поступово перекриває ринки для українських експортерів і вимагає, що можливе відкриття цих ринків знову для українських виробників, орієнтованих на російський ринок, тільки якщо Україна вступить до Митного союзу. А враховуючи те, що сьогодні Європа в кризі і ЗВТ з ЄС для української влади з тактичної точки зору не головне, тим більше, що це обумовлено рядом політичних питань, пов'язаних із підписанням політичної угоди про асоціацію і проблемою Тимошенко, то Янукович хоче ще раз почутим, які преференції може надати Росія,в разі якщо Україна зможе обрати вектор Митного союзу і колихнутися на Євразійський вектор в цілому", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Для Януковича важливо знати, чи підтримає його Путін після виборів - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути