неділя, 14 березня 2010 09:40

Для Януковича ЧФ у Криму є лише елементом торгу - експерт

Для Януковича ЧФ у Криму є лише елементом торгу - експерт

Ведучий науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Володимир Полохало вважає, що президент Віктор Янукович не відстоюватиме державні інтереси у питанні перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Таку думку він висловив у коментарі Gazeta.ua.

"З українського боку зараз існує маса викликів з точки зору нового президента, уряду і нової коаліції. Нова влада виявляє значно більшу м"якість, ніж того вимагає дипломатія. Нинішній президент Віктор Янукович готовий здавати національні інтереси України. У Росії це чудово розуміють. Тому наш північний сусід намагатиметься перешкоджати встановленню інституцій і тих об"єктів, які зміцнюють суверенітет української держави", - вважає експерт.

На думку Полохала, питання базування ЧФ РФ у Криму буде тільки елементом торгу зі своїми російськими колегами.

"Перебування Чорноморського флоту на території України для Януковича взагалі не є принциповим. Нинішній президент не усвідомлює значення того, як на можливу пролонгацію договору про перебування ЧФ РФ в Криму відреагують у світі. Для нього це тільки елемент торгівлі. Відбуватиметься це, звісно, за рахунок національних інтересів. І поступки з боку Януковича будуть досить серйозними", - каже Полохало.

Він переконаний, що Янукович не зможе вибити якісь преференції для України за рахунок пролонгації договору про перебування ЧФ Росії в Україні.

"Для нього важливішим є визнання його як президента. І особливо важливим - є це визнання з боку Росії. У Кремлі до нього ставляться, як до випадкового президента. Не спроможного оцінити інтереси власної держави. Тому Росія спробує переграти його в тому, чи іншому напрямі. Це може бути реанімація ЄЕП, чи безмитний союз. В уявлені самого Януковича, Україна не являється повноцінною державою. Тому базування ЧФ в Україні стане предметом торгу за рахунок інтересів держави для легітимізації його, як президента з боку Росії", - підсумував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Для Януковича ЧФ у Криму є лише елементом торгу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути